Някои очакват края на работната седмица, за да се наспят добре, да си починат и да прекарат полезно времето си, а други за да се напият без значение дали с приятели или без тях.

Когато всеки уикенд се превръща в алкохолен, това е лош признак и не трябва да се игнорира.

Как да избавим навика да разпускаме с алкохол

Подбирайте правилната компания

Избираме за приятели тези, с които ни е интересно да прекарваме времето си, които приличат на нас по вкусове и пристрастия. Когато принципите на човек се променят, поведението, както и светогледът, обикновено се изменя и приятелският му кръг.

След като вземете решение да спазвате поне част от принципите на здравословния начин на живот, да не употребявате алкохол, част от обкръжението започва да се съпротивлява на това, но ще се намерят и такива, които да ви подкрепят, и да ви помогнат. На тях трябва да разчитаме.

Разпускайте на подходящи за това места

Ако обичайният ви начин за разпускане е в нощен клуб, бар или други подобни нощни заведения, то е голяма вероятността да започнете да се чувствате некомфортно сред пийнали хора и в крайна сметка рискувате да се окажете наистина сред тях, като си поръчате питие, не едно, а доста повече.

Всъщност днес има много места, където звучи приятна музика, работи приветлив персонал и цари непринудена атмосфера. Намерете такова, за да не се налага да се борите със себе си и отново да си поръчате питие.

Сега е дори по-лесно, тъй като всички заведения с ограничено работно време, до 23 часа, поради влязлата от 7 септември нова заповед на здравния министър, което предполага, че ще успеем да се приберем навреме, тъй като заведението ще затвори и ще се наспим добре.

Опитайте да разберете защо започва да ви се пие алкохол

Човек често употребява алкохол заради неговото влияние върху нервната система. Спиртните напитки потискат страха, разкрепостяват, повдигат настроението. Именно това ни привлича, а впоследствие предизвиква и зависимост.

Борете се осъзнато със своите страхове. Излезте да танцувате трезви, дори и да ви се струва, че за движенията не ви достига майсторство. Отдайте се на общувате, направете първата крачка.

Повярвайте, всеки човек усеща, че има недостатъци в дадено направление и се бои от нещо.

Ако пиете, за да си повдигнете настроението, търсете причина, за да не се чувствате пълноценни и я изкоренете. Ако не можете да се справите сами, обърнете се към специалист.

Започнете да спортувате

Съвсем не е задължително да ходите на фитнес и да тренирате до изнемогване, това не е необходимо. Обединете приятното с полезното.

Организирайте велопреход до интересни места с пикник. Федербал, леко бягане, тенис – всички видове спорт ще ви дарят усещане за свобода, помагат за справяне с отрицателните емоции.

Ако спортът не ви допада, танцувайте у дома под любима музика.

Разхождайте се на чист въздух

Ходенето пеша помага да се разсеем от негативните мисли, повдига настроението, отстранява още от зародиш започналата депресия поради отделянето на адреналин, който освобождава ендорфини.

Разходките задейства на практика всички мускули на тялото, подобрява кръвообращението, функционалността на главния мозък.

Навикът да се разхождаме или да правим джогинг помага да спрем алкохола, и оздравява организма като цяло.

Изучавайте нови неща

Обърнете внимание на познаването на себе си и на околния свят. Помислете за това какво ви привлича и ви кара с интерес да се вслушвате. Сега има толкова разнообразни направления, които могат да ни подарят много положителни емоции и да са ни от полза.

Достъпни за изучаване са психология, чужди езици, различни видове хендмейд. Изберете това, което ви харесва. Кой знае, може от хоби да се превърне в допълнителен източник на доходи.

Слушайте любима музика

Музикалните композиции помагат за справяне с лошото настроение, за справяне с тревогата. За да приведем себе си в състояние на спокойствие и хармония, е необходимо да слушаме приятни мелодии и класика.

Ако искаме да освободим негативни емоции, за предпочитане са по-динамични композиции, пейте, танцувайте, без да се срамувате. Начините да си отпочинем и да се отпуснем без употреба на спиртни напитки са много.