Описание

Биполярно афективно разстройство представлява състояние, характеризиращо се с необичайно чести промени в настроението.

Хората с това нарушение получават кратки интензивни изблици, в които чувстват прилив на енергия и настроението им е силно приповдигнато /мания/ или са раздразнителни по няколко пъти почти всеки ден. Когато са в момент на спад на настроението, те се чувстват депресирани и тъжни.

В миналото експертите са смятали, че състоянието е еднакво при деца и възрастни. Но симптомите при деца и тийнейджъри са различни от тези при възрастните и те се нуждаят от различно лечение.

Какви са симптомите?

Настроенията на децата и тийнейджърите бързо се променят и преминават от една крайност в друга без ясна причина. Някои деца се връщат към обичайното си държание във времето между крайните състояния.

Повечето деца преминават постоянно от мания към депресия, понякога по няколко пъти в един и същи ден. Понякога децата с биполярно разстройство проявяват симптомите на мания и депресия по едно и също време.

Периодите на мания или депресия обикновено са по-малко забележими при децата и тийнейджърите, отколкото при зрелите хора.

През маниакалния период децата и юношите могат да проявят следните признаци:

• Чувстват се раздразнени и демонстрират агресивни изблици на раздразнение;
• Изглеждат изключително щастливи и са много енергични;
• Докосват половите си органи и правят сексуални намеци към другите;
• Не спят много и шетат из жилището в търсене на нещо за вършене;
• Говорят много бързо;

През депресивния период:

• Споделят, че се чувстват празни, тъжни, отегчени или победени;
• Оплакват се от главоболие, болки в мускулите и корема или се чувстват уморени.
• Често прекарват времето си сами и много лесно могат да се почувстват отхвърлени или критикувани.
• Движат се много бавно.

Какви са причините?

Всеобщото мнение е, че състояние има фамилна анамнеза. И детето ви е с по-голям риск, ако близък член на семейството като родител, баба или дядо, брат или сестра, са засегнати.

Стресови или травматични събития могат да отключат периодите на мания или депресия. Въпреки че е нормално такива събития да предизвикат промени в настроението, поведенческата реакция на децата с биполярно разстройство е много по-екстремална.

Понякога изявите на състоянието са провокирани от друго заболяване като свръхактивна щитовидна жлеза /хипертиреоидизъм/ или множествена склероза.

Също така признаците могат да проявяват като страничен ефект на някои лекарства като кортикостероиди или антидепресанти. Използването на наркотици или алкохол, приемът на прекалено много кофеин или недостатъчния сън, също може да провокират маниакалните епизоди.

Лечение на биполярно афективно разстройство

Сигурността и благосъстоянието на детето са от основно значение за всеки родител. В случай на настроенски разстройства или други ментални предизвикателства, е необходимо да се заемете с въпроса сериозно и с отговорност.

Лечението на настроенските разстройства често изисква множество методи, включително медикаментозно лечение и консултиране, които са съобразени с индивидуалните нужди на детето. Стабилизаторите на настроението са от съществено значение в този процес, като те помагат за регулиране на емоциите и подобряване на качеството на живот.

Понякога, когато детето почувства подобрение след началото на терапията, родителите могат да се заблуждават, смятайки, че лечението може да бъде прекратено. Това е важна точка за осъзнаване: прекратяването на лечението преди време може да доведе до връщане на симптомите. Този ефект е често срещан и може да бъде дори по-тежък от началните състояния преди лечението.

Родителите играят ключова роля в управлението на лечението на детето си. Те трябва да бъдат информирани за важността на последователното и правилно приемане на предписаните лекарства. Подкрепата и мотивацията от страна на близките са от изключителна важност за детето, когато става въпрос за спазването на лечебния режим.

Освен медикаментозната терапия, терапевтичната работа и консултирането също играят критична роля в подпомагането на детето да се справи със симптомите и да се развива здравословно. Процесът на лечение често изисква време и търпение от всички засегнати страни.

Важно е да се подчертае, че въпреки че лечението може да бъде трудно и изискващо, това е един важен етап към подобряване на живота на детето ви. Продължаването на лечението и спазването на препоръките на лекаря са от съществено значение за постигането на стабилност и успех в борбата със симптомите.

Не се колебайте да потърсите допълнителна подкрепа от специалисти, ако усетите необходимост от това. Работата с лекари и психолози, специализиращи в детските разстройства, може да бъде от решаващо значение за успешния изход на лечението.

И не на последно място, изграждането на открита и подкрепяща среда у дома, както и разбирането на нуждите и емоциите на детето, ще играят съществена роля в процеса на излекуване и неговото здравословно развитие.