Описание

Биполярно афективно разстройство представлява състояние, характеризиращо се с необичайно чести промени в настроението.

Хората с това нарушение получават кратки интензивни изблици, в които чувстват прилив на енергия и настроението им е силно приповдигнато /мания/ или са раздразнителни по няколко пъти почти всеки ден. Когато са в момент на спад на настроението, те се чувстват депресирани и тъжни.

В миналото експертите са смятали, че състоянието е еднакво при деца и възрастни. Но симптомите при деца и тийнейджъри са различни от тези при възрастните и те се нуждаят от различно лечение.

Какви са симптомите?

Настроенията на децата и тийнейджърите бързо се променят и преминават от една крайност в друга без ясна причина. Някои деца се връщат към обичайното си държание във времето между крайните състояния.

Повечето деца преминават постоянно от мания към депресия, понякога по няколко пъти в един и същи ден. Понякога децата с биполярно разстройство проявяват симптомите на мания и депресия по едно и също време.

Периодите на мания или депресия обикновено са по-малко забележими при децата и тийнейджърите, отколкото при зрелите хора.

През маниакалния период децата и юношите могат да проявят следните признаци:

• Чувстват се раздразнени и демонстрират агресивни изблици на раздразнение;
• Изглеждат изключително щастливи и са много енергични;
• Докосват половите си органи и правят сексуални намеци към другите;
• Не спят много и шетат из жилището в търсене на нещо за вършене;
• Говорят много бързо;

През депресивния период:

• Споделят, че се чувстват празни, тъжни, отегчени или победени;
• Оплакват се от главоболие, болки в мускулите и корема или се чувстват уморени.
• Често прекарват времето си сами и много лесно могат да се почувстват отхвърлени или критикувани.
• Движат се много бавно.

Какви са причините?

Всеобщото мнение е, че състояние има фамилна анамнеза. И детето ви е с по-голям риск, ако близък член на семейството като родител, баба или дядо, брат или сестра, са засегнати.

Стресови или травматични събития могат да отключат периодите на мания или депресия. Въпреки че е нормално такива събития да предизвикат промени в настроението, поведенческата реакция на децата с биполярно разстройство е много по-екстремална.

Понякога изявите на състоянието са провокирани от друго заболяване като свръхактивна щитовидна жлеза /хипертиреоидизъм/ или множествена склероза.

Също така признаците могат да проявяват като страничен ефект на някои лекарства като кортикостероиди или антидепресанти. Използването на наркотици или алкохол, приемът на прекалено много кофеин или недостатъчния сън, също може да провокират маниакалните епизоди.

Лечение на биполярно афективно разстройство

Промените в настроението и другите симптоми са предизвикателство за медицинската наука, но те могат да бъдат управлявани ефективно.

Лечението обикновено се състои в лекарствена терапия като медикаментите, които се използват са известни като стабилизатори на настроението и консултиране на детето. Често се прилага или се налага комбинирана терапия.

Важно е да се уверите, че детето ви приема изписаното му лекарство. Често хората си мислят, че тъй като детето се почувствало по-добре след като е приемало известно време лекарството, то вече се е излекувало и не се нуждае повече от лечение.

Но когато детето ви прекрати терапията преждевременно, след известно време симптомите ще се завърнат, така че е важно е важно да се спазва схемата на назначеното лечение.