Описание

Мозъчно-съдова болест представлява състояние, характеризиращо се в нарушаване на циркулацията на кръвта към мозъка, което води до ограничаването или пълното отсъствие на приток на кръв към засегнатите зони.

Най-често срещаните форми на заболяването са церебрална тромбоза /40% от случаите / и церебрална емболия /30%/, последвана от церебрална хеморагия /20%/.

Друга форма на клиничното състояние са аневризмите. При жени с дефектен колаген по разклоненията на кръвоносните съдове се появяват издатини с много тънко покритие от ендотел, което може да се наруши дори и при минимално повишаване на кръвното налягане.

Това може да се случи и при капиляри, по които има отлагане на холестерол с ниска плътност. Ако се появи кървене, то резултатът е хеморагичен инсулт под формата на субарахноидален кръвоизлив или вътремозъчен кръвоизлив.

Понижаването на кръвното налягане по време на сън може да доведе до значително намаляване на притока на кръв в стеснените кръвоносни съдове като предизвика исхемичен инсулт на сутринта. Обратно, внезапното повишаване на кръвното налягане вследствие на възбуждане през деня, може да стане причина за разкъсване на кръвоносните съдове, което да доведе до вътречерепен кръвоизлив.

Мозъчно-съдовата болест засяга предимно хора в напреднала възраст или с анамнеза за диабет, тютюнопушене или исхемична болест на сърцето.

Какви са симптомите?

Симптомът е това, което пациентът усеща чрез своите сетива и описва, а признак е това, което другите хора наблюдават, например лекаря, например разширените зеници представляват признак.

Признаците и симптомите зависят от местоположението на кръвоизлива, тромба или емболията и степента на засягане на мозъчната тъкан. Генерализираните признаци и симптоми на хемораргичен или исхемичен инцидент са моторна дисфункция като хемиплегия и хемипареза.

В началото на мозъчносъдовия инцидент пациентът може да почувства лека парализа, последвана от повишаване на мускулния тонус и спастичност. Той може да загуби рефлексите си и способността си да кашля. Засегнатият може да получи и комуникационни дефицити като дисфагия, възприемчива или изразителна афазия, дизатрия и апраксия.

От какво се причинява?

Исхемичен инсулт настъпва тогава, когато кръвоносен съд, осигуряващ кръв на мозъка е блокиран от кръвосъсирване. А съсирекът може да се образува в артерия, която вече е силно стеснена. Този съсирек се нарича тромб.

Ако той изцяло блокира артерията, състоянието се означава като тромботичен инсулт. Също така кръвосъсирек може да се отдели от някъде другаде в тялото и да се придвижи чрез кръвния поток нагоре към мозъка и да запуши по-малък кръвоносен съд, състоянието се определя като емболия и причинява емболичен инсулт.

Исхемичните инсулти могат да бъдат причинени от кръвосъсирвания, които са се формирали в сърцето. Тези съсиреци могат чрез кръвния поток да достигнат до малките артерии на мозъка и да предизвикат блокирането на някоя от тях. Това състояние се означава като церебрална емболия.

Лечение на мозъчно-съдова болест

Инхибитори на тромбоцитите в кръвта като аспирин, дипиридамол, тиклопидин, клопидогрел и сулфинпиразон са ефективни в намаляването на риска от инсулт. Тези лекарства са ефективни при лечение на пациенти с анамнеза за инсулт или такива с риск от скорошен мозъчносъдов инцидент.
Каротидната ендартеректомия е процедура, при която се прави разрез в сънната артерия и се отстранява натрупаната плака с помощта на дисекционен инструмент, което позволява възстановяването на нормалния кръвен поток към мозъка. След това артерията се зашива с конци.