Бисиноза – хронично заболяване на белите дробове от групата на пневмокониоза, което възниква при вдишване на органичен прах от памук, лен и коноп. В превод от гръцки означава памук.

Тази патология се отнася към редките и се смята за професионална. Разпространена е във всички региони на света, които се занимават с преработка на растителни суровини.

Протичането ѝ напомня на бронхиална астма, но няма ясна връзка с професията. Бисиноза се открива само при хора, които дълго време влизат в контакт с органичен прах. Обикновено това са работещи в текстилни фабрики.

Причини и механизми за развитие

Като причинни фактори са микрочастици от влакната на памук, лен и коноп. При вдишване те попадат в дихателните пътища и се отлагат по тях.

В състава на органичния прах могат да влизат различни примеси, сред които и съединения на силиций, които също се натрупват в дихателните органи и обуславят вдишването на смесена форма на пневмокониоза.

Патогенетичните механизми на развитие на бисиноза не са до край изучени и остават неясни.

Учените смятат, че посочените видове вид прах съдържат специфични вещества, които не са антигени и притежават биологична активност и оказват непосредствено влияние на мускулатурата на бронхите и предизвикват бронхиален спазъм.

Пневмокониоза от въздействие на растителен органичен прах е с доброкачествено протичане. Обикновено възниква след 15-20 години след първи контакт с вреден фактор. В неусложнен вид прогресира много бавно. Но протичането може да задълбочи някои фактори:

 • Хроничен бронхит и друга патология на бронхобелодробната система;
 • Тютюнопушене;
 • Замърсяване на околната среда;

Особености на протичане

Клиничната картина на бисинозата е обусловена от бронхоспастичен синдром, от чието проявление зависи и продължителността на контакта с праха.

Първоначално неприятните симптоми безпокоят рядко пациента, възникват след дълго откъсване от работа – след отпуск или почивни дни.

Този феномен получава названието „симптом на понеделника”.

Неговото възникване е трудно да се обясни, но ясно се проследява при повечето болни.

От практическа гледна точка заболяването може да се раздели на 3 стадия:

 • В първия у човек, зает определено време в преработката на растителна суровина, възникват пристъпи на задушаване. Появяват се известно време след началото на работата, обикновено в първия ден след почивните дни. Болният се безпокои от затруднено дишане, тежест в гръдния кош, драскане и сухота в гърлото.

Първоначално тези пристъпи са краткотрайни, с прогресирането заболяването се увеличава. Възможно е да се появи кашлица, обща слабост. Понякога се наблюдава повишени на телесната температура. Привечер състоянието на човека се подобрява и симптомите изчезват;

 • Вторият стадий се характеризира с по-продължителни и изразени пристъпи на затруднено дишане. На болните ги безпокои постоянна кашлица.
 • В третия стадий болестта преминава в хроничен бронхит, който се съпровожда с емфизем, дихателна недостатъчност, формиране на белодробно сърце. Връзката с вдишването на органичен прах се губи, пристъпите на задушаване възникват често и могат да се появят и дори в покой.

Лечение

В ранните стадии на болестта за излекуване на болните е достатъчно само прекратяването на контакта с органичен прах. На такива хора се препоръчва рационално трудоустройство. Ако диагнозата се установи късно, то болните от бисиноза получават патогенетично и симптоматично лечение при пулмолог. Най-често се назначават:

 • Бронхолитици;
 • Отхрачващи и муколитични средства;
 • Инхалационни кортикостероиди;
 • Физиотерапия;
 • Оксигенотерапия;