Съвременният живот е тясно свързан с битовата химия. Където и да се намираме, каквото и да правим, използваме средства от синтетичен произход.

С прах за пране се грижим дрехите ни да са чисти, с верото си мием чиниите, а антифризът помага на автомобила да се движи безпроблемно при студено време.

Толкова ли е безопасна битовата химия, както си мислим, и какво съдържа?

На 10 октомври се отбелязва 86-тата годишнина от пускането на първия прах за пране на пазара.

Вредна ли е битовата химия за здравето, как да стане безопасна

Качествена битова химия, най-вероятно е безопасна

Най-очевидното неблагоприятно въздействие на битовата химия – това е раздразнение на кожата и очите при случаен контакт или попадане на остатъчно количество от средството върху лигавицата, а също и токсичност при дишане.

Как битовата химия въздейства на кожата, на очите и на лигавиците задължително се проверява, преди съответния препарат да се пусне на пазара. Правят се изпитвания с лабораторни животни.

Например, за препаратите за почистване на под се допуска коефициент на раздразнение до 2 точки. Ако е по-голямо формулата на почистващото средство трябва да се промени, и тогава се правят нови тестове.

Редовно използване на битова химия може да навреди

Средствата за почистване, които се пускат на пазара, задължително минават през серия от проверки и тестове.

Затова техните параметри се вписват в допустимите норми. У нас пускането на пазара на битова химия се регулира от Наредбата за специфичните изисквания за пускане на пазара на детергенти, приета от Министерски съвет.

Контролът какво се пуска в търговската мрежа се осъществява от Дирекциите по Държавен здравен контрол към Регионалните здравни инспекции, които са с принципал Министерството на здравеопазването.

Проблемът е обаче, че използваме едновременно няколко средства за почистване.

Така се повишава броят контакти с потенциално опасните съединения, което може да доведе до развитие на бронхиална астма, алергични реакции и много други проблеми.

При изхождане от честотата на използване, най-опасни за човека са праховете за пране и течностите за миене на съдове.

Прахът за пране никога не се изплаква напълно

Ефективността на един прах за пране се определя от съдържанието в него на повърхностно-активни вещества. И не всички те са еднакви.

Кожата и околната среда понасят най-добре само нейоногенните ПАВ. Те са щадящи и се разлагат в природата. За агресивни се смятат анионните повърхностно-активни вещества.

Праховете за пране никога не се отмиват напълно от тъканите, затова е важно да се обръща внимание на изплакването след пране.

Понякога дори и след 3-кратно плакнене пак остават следи от прах за пране, затова е необходимо поне 5-6 пъти плакнене.

Анионните миещи вещества са най-токсични, ако по случайност бъдат погълнати.

Поглъщането може да доведе до гадене, припадъци и дори до кома. Нейногенните миещи вещества са по-малко токсични, но могат да раздразнят кожата и очите или ни правят по-чувствителни към други химически вещества.

Бялото пране не означава ново

Праховете за пране за бяло съдържат оптични избелители. В по-евтините препарати за пране тази роля се изпълнява от синтетични соли, а в скъпоструващите – от вещества от ензимен тип.

Избелващите средства притежават способност да поглъщат УВ-лъчи с дължина 300-400 нанометра и да ги преобразуват в УВ-лъчи с по-голяма дължина – 400-500 нанометра. И затова след пране бялото изглежда по-чисто и по-естествено бяло.

Миене на стъкла с опасна добавка

Най-опасното вещество, което може да се установи в средствата за почистване на стъкла, това е метиловият спирт.

Но отделът по Държавен здравен контрол към Регионалните здравни инспекции осъществяват ефективен контрол и на пазара не допускат опасни препарати за миене на стъкла. Основната съставка това е метанол, тоест обикновен алкохол.

Най-ефективното почистващо средство – това е хлор

С лекота премахва петна, които трудно се заличават. Но не се препоръчва за ежедневно използване, тъй като тъканите бързо се износват и отделно е възможно да предизвика проблеми със здравето.

Белината е важно да се използва правилно

В състава на повечето белина, която се продава по магазините, съдържа веществото натриев хипохлорид. Концентрацията може да е от 0,7% до 5,25%.

Избелващите средства могат да дразнят носа и гърлото при вдишване, а директният контакт с кожата на ръцете се последва от дерматит.

Средствата, които съдържат хлор, не трябва да се смесват с други почистващи вещества, и най-вече с амоняк.

Това може да доведе до отделяне на отровни пари, които предизвикват заболявания на дихателните органи.