Някога убедена вегетарианка, разработила собствени препоръки относно храненето за хиляди свои последователи, сега признава, че строгата диета, която е спазвала, и е нанесла повече вреда, отколкото полза.

25-годишната Джордан Янгер се сдобила с популярност в интернет, благодарение на собствения си блог с названието Блондинка Веган, в който описвала своя вегетариански стил на живот и помагала на другите да следват нейния пример.

Въпреки това година и половина след отказа си от вегетарианството девойката от Калифорния разкрила истината за опасностите от толкова строгата си диета.
За първи път Джордан станала вегетарианка по време на последната си година обучение в колеж в Ню Йорк.

Младата жена има някакви недиагностицирани проблеми с храносмилателния тракт, и решила, че храненето съгласно правилата за здравословния порцион, според нея вероятно ще ѝ помогне да се избави от тях. Първоначално действително било така.

Именно поради тази причина девойката продължила да се храни по този начин. Месец след завършването си, тя стартирала собствен уеб сайт с акаунт в популярната мрежа за споделяне на снимки Instagram, което ѝ осигурило 70 хиляди последователи.

Блондинката Веган разказвала на обществеността за своя здравословен начин на хранене, споделяла съвети, рецепти, това ѝ било хоби, което още повече я накарало да се съсредоточи върху това, което употребява като храна.

С течение на времето целият ѝ живот започнал да се върти около това с какво може и с какво не трябва да се храни. Пристрастила се към соковете за прочистване на организма, също не ядяла печена храна, захар, храни, съдържащи глутен, повечето видове подправки и сосове.

Толкова строгите ограничения в храненето довели до това, че девойката трябвало да планира всяко хранене, а посещенията на места за обществено хранене станало невъзможно.

Въпреки неосъзнатостта си младата жена се превърнала в орторексичка, което състояние и преди е коментирано в Lechenie.bg.

Но това се превърнало в истински проблем за младата жена едва, когато изчезнали първоначалните положителни ефекти от вегетарианския стил на живот. В крайна сметка проблемите с храносмилателната система се завърнали, а заедно с тях и цял ред нови проблеми.

Тя усещала постоянна слабост, дори едно йога занятие силно изнурявало девойката. След известно време започнала да ѝ капе косата, започнали да се появяват травми по тялото.

Джордан също така много отслабнала.

Красавицата с ръст от 162 см свалила 10 килограма и вече тежала 47 килограма.

Макар и теглото ѝ да не било много ниско, девойката много често започвала да усеща хлад.
Впоследствие, след година на вегетарианство и 6 месеца след пускане на блога, менструацията ѝ спряла.

И въпреки това продължавала да игнорира сигналите на организма. Не желаела да разбере колко нездравословно било, това, което правела.

Едва 6 месеца по-късно Джордан си отворила очите за случващото ѝ се. Разговаряйки с приятелка, която също преминала през лечение на хранително разстройство, Джордан направила паралел между опита на приятелката си и своя собствен.

Девойката посъветвала Джордан да започне да яде риба, което тя направила с неохота.
Само 2 дни по-късно менструацията ѝ се възобновила – това било ясно и силно послание.

След това Джордан посетила лекар, който открил недостиг на хранителни вещества и я посъветвал отново да започне да яде риба и яйца. Тя се вслушала в съветите му.
Младата жена продължила да се придържа към правилата за здравословното хранене, но завинаги се отказала от вегетарианството.