Мицеларната вода е средство за почистване на чувствителна кожа и за сваляне на грим. Подходяща е за очи, устни и кожата на лицето, и се рекламира като универсално средство. Доколко можете да вярвате на рекламата и нужна ли ви е мицеларна вода именно на вас.

Какво представлява и как работи?

Основният действащ компонент на мицеларната вода са мицелите – малки частици, които свързват мазнините и мръсотията.

Но ако обърнем внимание на тяхната същност, то ще се окаже, че мицелите са обикновени повърхностно-активни вещества – ПАВ. Мицелите се образуват от молекули повърхностно-активни вещества, които се събират в микроскопични сфери.

Една част от тези молекули е хидрофилна, и представлява обърната навън сфера, а другата част хидрофобна, и се крие вътре. Принципната структура на мицелите на молекулите от ПАВ е същата, както и строежът на животинска клетка.

Тези микроскопични сфери се присъединяват към частиците мазнини и ги крият там, където се намират хидрофобните, необичащи вода, а това означава и липофилни – обичащи мазнини, краища на молекулата.

Така за получаването на мицели е необходимо концентрирането на достатъчно количество повърхностно активни вещества във водата.
Затова не трябва да се говори за уникалните свойства на мицеларната вода.

Същевременно създаването на правилните пропорции вода и ПАВ в средство за сваляне на грима и почистването на кожата е важно, в противен случай повърхностно-активните вещества не образуват мицели.

Мицеларна вода – предимства и недостатъци

За да направите избор дали да купувате или не мицеларна вода, следва да определите – за какво смятате да я използвате.

Колкото и да я рекламират, като успокояващо и омекотяващи средства, първоначално е била създадена за почистване на кожата. Фактът, че мицеларната вода съдържа ПАВ, позволява да се направи логичен извод, че тя не трябва да се използва, както например се използва минералната вода.

Когато няма възможност пълноценно да се измиете след сваляне на грим, следва все пак да се измиете с вода. Така ще бъдете уверена, че тези молекули ПАВ, които не са се групирали като мицели, няма да увредят клетките на кожата ви.

И все пак окончателното решение дали ви е нужна мицеларна вода, може да се вземете едва след като я пробвате. Най-хубавото е, че не е скъпо средство.
На българския пазар се предлагат основно няколко марки такава вода, но тук важи същото правило, че трябва да опитате как ще въздейства на кожата.

Някои жени се оплакват, че определени марки мицеларна вода способстват за изсушаването на околоочния контур. Също така при избора трябва да обърнете внимание, че различните видове са подходящи при определени кожни проблеми с кожата – за суха, мазна и за нормална кожа.

И ако изберете неподходящия е възможно да се сблъскате и съвсем неочаквани кожни проблеми, най-честият от които е изсушаването на кожата, в резултат използването на мицеларната вода.

Ако решите да закупите определена марка такава вода е важно да имате предвид, че през зимните месеци на много жени кожата се изсушава допълнително от въздействието на студения, а понякога и леден въздух.

А както отбелязахме по-горе мицеларната вода едновременно с почистването допринася за изсушаването на кожата, което пък да стане причина за неприятно зачервяване и дразнене, което не би ви се харесало.