В търсене на идеалния хранителен режим, сред множеството съвременни диети, си струва да отбележим и бобовата диета.

Употребата на фасул, грах, нахут, леща и т.н. – е надежден, и най-важното безвреден за здравето способ да се отървете от излишните килограми. Искате да отслабнете? Яжте тогава бобови всеки ден!

Освен това, ново изследване на канадски учени от института Ли Кашина в Торонто, Канада, доказва, че бобовите не само способстват за сваляне на килограми, но и понижават нивото на холестерола.

Повече за плюсовете за толкова популярния в Европа принцип на хранене, четете в настоящата статия.

Какво мислят учени за бобовата диета?

Само една порция бобови дневно – ¾ чаша, е достатъчно, за да направим допълнителен принос за фигурата на нашите мечти.

Според ново изследване, повече от 1000 мъже и жени на зряла възраст са се убедили в това.

Всички доброволци без изключения били изключително изненадани, че само една порция бобови вместо обичайните храни, спомогнала за свалянето на до 0.4 килограма допълнително само за 6 седмици.

Въпреки известните предимства на бобовите култура, много малко хора ги употребяват ежедневно в достатъчно количество. И това наистина е голям пропуск, тъй като така губят възможността сами да управляват теглото си без особени разходи и усилия, казва авторът на изследването доктор Ръсел де Соуз.

Новото изследване на неговия екип се основава на предходен опит от работа в болница. С времето станало видимо, че дневната норма бобови в менюто на пациентите им помагала да се чувстват по-добре, отколкото при каквато и да е друга диета.

Анализирайки по-задълбочено, учените установили, че бобовите са способни значително да понижат нивото на лошия холестерол.

И добрите новини не свършват с това, бобовата диета решава още един важен проблем. Както е известно, 90% от диетите за бързо отслабване търпят неуспех, тъй като всички излишни килограми много бързо се връщат.

Но бобовите повишават усещането за ситост с 30%, а това означава, че гладът няма да ви навести скоро, дори и ако ограничавате калорийния прием.

Макар и намаляването на килограмите да е сравнително неголямо, резултатите свидетелстват, че дори малко количество бобови в менюто не само помага за отслабване, но и за запазване на резултатите за дълго време.

Как се готвят бобови?

Бобовите в кулинарията, включително и в българската кухня, не са рядкост. Днес не е задължително човек да умее да приготвя бобови, тъй като може да си ги купи консервирани.

Но, доколкото храната от консерви не се смята за диетична, и принципно предизвиква съмнения, у много учени, по-добре да се използва сушен или пресен боб.

Истината е, че срокът на годност на последния не е дълъг, а това означава, че и в повечето случаи се използва сушен боб.

Приготвянето му е много лесно, с изключение на стария фасул, който не трябва да се забравя да се накисне в студена вода. Принципът е следният – колкото по-дълго се съхранява фасулът, толкова по-дълго е необходимо да се кисне.

Ако сте го купили от склад, където е съхраняван 6 месеца, трябва да се кисне 1 нощ. За по-пресния са достатъчни и няколко часа. Подобна е и ситуацията с граха – преди приготвянето му е необходимо няколко пъти да се прекара през гореща вода.