Мускулната слабост не е рядко явление. Възможно е да бъде вариант на нормалното състояние на човек, а може да е симптом на редица сериозни заболявания, изискващи лекарска помощ.

Какви са причините за мускулна слабост

Умора, астения и мускулна слабост – как да не ги объркаме

Важно е да се прави разлика между мускулна слабост и обикновената умора и астения.

Умората – това е неспособност да продължим изпълнението на задачите след многократно повторение. При мускулна слабост не може да се изпълни, дори и първото повторение на задачата.

Астенията – това е чувство за умора или изтощение при липса на мускулна слабост. Това състояние често се среща при синдром на хронична умора, нарушения на съня, депресия или хронични заболявания на сърцето, на бъбреците и на белите дробове.

Лекарите по-често се сблъскват с пациенти с астения и умора, отколкото с такива с реална мускулна слабост, затова невинаги на първия преглед правилно се определя този симптом.

Изброените състояния с прогресиране на първичното заболяване могат да преминат от едното към другото.

Така астенията при пациент, страдащ от сърдечна недостатъчност, може да прерасне в мускулна слабост при недостатъчна грижа за болния.

Същевременно всички тези състояния могат да присъстват едновременно, например, при депресия или при множествена склероза.

Какви състояния и болести могат да предизвикат мускулна слабост

1.Атрофия на мускулите от възрастта

При възрастните се развива атрофия на мускулите. Загуба, дегенерация на скелетните мускули с възрастта се нарича саркопения. Човек се оплаква, че няма сили, изпитва слабост в крайниците и не е способен да издържа на предишните натоварвания.

Саркопения имат 8-10% от хората на възраст 45-59 г. и 15-50% от над 60-годишните. Факторите, ускоряващи процесът на атрофия на мускулите, са хронична сърдечна недостатъчност, диабет, болести на белите дробове и прием на някои препарати – миорелаксанти и кортикостероиди.

Редовна физическа активност позволява забавяне развитието на саркопенията и дори преустановяване развитието на дегенеративния процес, също така е необходим приемът на достатъчно количество белтъчини.

2.Страничен ефект от лекарства

Мускулната слабост може да е страничен ефект от приема на някои лекарства. Към тях се отнасят средства за лечение на аритмия – амиодарон, антитиреоидни препарати, антиретровирусни средства, препарати за провеждане на химиотерапия, някои кортикостероиди, интерферон, редица антибиотици, статини, а също и производни на фибриновата киселина.

3.Електролитен дисбаланс

Мускулната слабост при обикновен човек без изразени патологии може да е проявление на електролитен дисбаланс, който се отразява на работата на всички видове мускули в човешкия организъм както скелетните, така и на гладката мускулатура и мускулите на сърцето.

За нормалната работа на мускулите са необходими калиеви йони, затова и хипокалиемията води до тяхната слабост. Сред другите симптоми на това състояние са понижаване на кръвното налягане, нарушение на сърдечната функция.

Гладките мускули не работят на 100%, заради дисбаланса и се развиват нарушения в чревната перисталтика, което води до гадене, повръщане, запек. Възможна атония на пикочния мехур – понижаване на тонуса на неговите стени.

Още един важен елемент е магнезият. Хипомагниемия – недостиг на магнезий също проявява като слабост в мускулите. Недостигът на магнезий се проявява като сънни разстройства, предразположеност към кариес, метеочувствителност.

Болести, при които се развива мускулна слабост

4.Остри вирусни инфекции

Мускулната слабост е едно от проявленията на вирусните инфекции. Обикновено слабостта в мускулите в този случай се съчетава с умора и астения и може да продължи до 2 седмици. С оздравяването и пълното възстановяване на силите преминава и слабостта на мускулите.

5.Травми

Слабостта на отделен мускул може да се обясни с травма – разтежение или дори разкъсване на мускул. В този случай мускулите първо не могат да работят с пълна сила, второ, самият организъм се пази, като предотвратява опитите за прекомерно натоварване на увредената част на тялото, което може да доведе до влошаване на състоянието.

6.Болести на щитовидната жлеза

Едно от най-честите усложнения на хипертиреоза – повишена нива на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта, и хипотиреоза – понижени нива на хормоните, са различни нервно-мускулни усложнения – полиневропатии, миопатии, тунелен синдром.

7.Нервно-мускулни разстройства

Съществува цяла съвкупност от заболявания, при които се увреждат нервите или мускулите, което води до необратима прогресираща мускулна слабост в резултат на пълна загуба на възможност за използване на собствените мускули.

8.Психични разстройства

Мускулната слабост може да е едно от проявленията на депресия, тревожност и някои други психични разстройства.

9.Инсулт

Внезапната слабост на мускулите в съчетание със зрително нарушение, невъзможност ясно и разбираемо човек да произнесе името си, загуба на равновесие, това са признаци на инсулт, което изисква незабавна спешна помощ.

При мускулна слабост е необходимо да се оцени дали не е вследствие на прием на лекарства от напредване на възрастта и от други разпространени причини. Ако е продължително време, се налага да се направи консултация с личния лекар.