Вероятно всеки от нас неведнъж, гледайки се в огледалото е изпитвал силно недоволство от своята външност или не са ни харесвали собствените ни снимки. И това е нормално. Но ако такива изпадаме в такива ситуации твърде често, това може да бъде признак на сериозно заболяване.

Грозното патенце

Най-често дисморфобията /“дис“ – отрицателна приставка; „морфо“ – „вид, външност“; „фобия“ – „страх“/ се развива в юношеска възраст.

Пикът на заболеваемостта е във възрастта 13-18 години, в периода на пубертета, когато тялото бързо се променя. Много от тийнейджърите започват да се комплексират по повод наднорменото си тегло, чувстват се като истински грозни патенца.

Не допринася за изграждане на увереност в себе си и безотговорната любов и още повече появяващите се по лицата на тийнейджърите акне.

Нерядко и самите родители със своето заяждане и подигравки наливат масло в огъня. Често дисморфобия се развива и при тези, които са придобили неудачен опит при първите любовни отношения, а също и при преживелите сексуално насилие.

За съжаление, случаите на дисморфобия в последно време са станали значително повече, особено при жените.

Виновна за това и е индустрията на красотата, внушаваща, че целулитът е ужасно грозно нещо и че да имаш бръчки на лицето е нещо ужасно и лъскавите списания с техните бляскави красавици на корицата и т.нар. модни законодатели, които допускат до модните подиуми отслабнали до дистрофия модели.

Някои специалисти смятат, че съществува генетична предразположеност към дисморфобия. Но е трудно да се провери дали това е така.

Тъй като най-често заболяването се заражда именно в семейството, където старото поколение има занижена самооценка или слаба се интересува от духовното развитие на детето. И затова на дрехите, външността и другите видими атрибути на успеха се придава особено значение.

Ваксина срещу комплекси

• По-често си припомняйте за свои познати, на които пълнотата или не дотам идеалната им външност не са им попречили да създадат успешно семейство и деца и тези фактори не били пречка за растежа им в кариерата.

• Помислете какво е по-важно за вас във вашите приятели – правилните черти на лицето или доброжелателността им, добрият им весел характер, вниманието към околните, стремежът им да се притичват на помощ в трудните моменти. Спомнете си за „Снежната кралица“ от приказките на Андерсен.

• Дори ако смятате, че нямате идеална фигура или сте с наднормено тегло, не се срамувайте да носите открити дрехи и да носите бански на плажа.

• Постарайте се да заобичате лицето си, такова каквото е, да приемете своето тяло, с което ви е дарила природата. Ежедневно прекарвайте през огледалото около 5 минути, като си организирате психологически тренинги, разглеждайте себе си от всички страни, внушавайте си, че сте красиви.

• Ако вие смятате, че имате красиви коси или приятна форма на ръцете, високи пищни гърди, постарайте се да подчертаете тези ваши достойнства с дрехите си, прическата си и с добрия маникюр.

Кого заплашва дисморфобията?

• Чувствителните и ранимите хора;

• Интровертите;

• Хората със занижена самооценка;

• Хората с неврастеничен характер;

• Тези, на които в детството често са били обект на заяждане и критика;

• Подлаганите на строг психологически натиск при възпитанието.

• Получилите душевни травми от сексуалните си партньори, особено в юношеската им възраст;

• Жертвите на изнасилване, особено в периода, когато все още психиката не им е укрепнала.