При норма цветът на венците е бледорозов, и изменението на този цвят може да бъде симптом на заболявания. Например, зачервяването е класически симптом на възпаление.

Но как да разберем причината за пребледняване на венците?

Зъболекарите казват, че това също може да бъде проявление на някои заболявания, например, на анемия, или пък се съпровождат с някои физиологични изменения в организма. Често венците пребледняват при жените в климакс.

Анемия като причина

Тактиката на лечение и количеството симптоми зависят от причините за бледността на венците. На преглед зъболекарят, първо, дава направление за специалист с цел изключване на анемия.

Анемията е събирателен термин, характеризиращ се с понижено съдържание на хемоглобин в кръвта, когато тъканите не получават достатъчно количество кислород, поради което кожата и лигавиците пребледняват.

За анемия са характерни редица други симптоми:

 • Лесно уморяване и намаляване на работоспособността;
 • Главоболие;
 • Ускорено сърцебиене;

В клиничната практика могат да се разграничат множество видови анемии, в основата на класификацията на които е недостиг на вещества, предизвикали това състояние. Най-често това е недостатък на витамин В12, желязо.

Лекарите разграничават няколко предразполагащи фактори, които могат да станат причина за анемия:

 • Обилни менструации;
 • Бременност, особено ако жената отказва да приема допълнителни витамини и железни препарати или бременностите следват една след друга;
 • Заболявания на черния дроб, далака и други вътрешни органи;
 • Нарушения на хормоналния фон;
 • Кръвотечения в храносмилателната система, язвени болести;
 • Прием на някои лекарствени препарати или някои видове лечения – химиотерапии;

Симптоми на левкоплакия

Левкоплакия – това е увреждане на лигавиците, характеризиращи се с появата на ороговяване. Тези изменения могат да се проследят в устната кухина. Симптомите се свеждат до формиране на еднородни бели петна на повърхността на венците по лигавицата на устната кухина.

Зъболекарите засега не могат точно да определят причините за тези изменения, но ясно се проследяват следните предразполагащи и провокиращи фактори:

 • Вредни навици – например, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, навикът да се яде всичко горещо, буквално вряло още;
 • Неудовлетворителна хигиена на устната кухина;
 • Има връзка с някои заболявания на вътрешните органи – гастрит с повишена киселинност, например.

Най-често симптомите на левкоплакия не причиняват никакви неудобства, а самото увреждане не е опасно. Но при продължително въздействие на раздразващите фактори съществува риск от злокачествени изменения.

Климакс

Период от живота на жената, характеризиращ се с изменения на хормоналния фон и затихване на детеродната функция. Физиологичните промени, а именно тези на хормоналния фон могат да станат причина за нарушения на кръвоснабдяването на тъканите на устната кухина. От това венците пребледняват.

За намаляване на риска от развитие на патологии на устната кухина при жените в период на климакс зъболекари и специалисти препоръчват заместителна терапия.

Прием на хормонални препарати в тандем с минерали намалява риска от фрактури на бедрената шийка и пародонтоза. А, както е известно, това са едни от основните патологии, от които жените трябва да се опасяват в период на климакс.

Кога е необходима консултация със зъболекар?

Промяна на цвета на венците е симптом, изискващ внимание.

Само зъболекар след преглед и снемане на анамнезата може да постави предварителна диагноза, да се назначи изследване или консултация с други специалисти, което ще спомогне с поставянето на правилна диагноза и назначаване на лечение.