Болест на периферните артерии – това е увреждане на съдовете на крайниците, предимно на долните, което води до нарушение на циркулацията на кръв. Понякога се нарича ограничителна болка, тъй като ходенето предизвиква крампи на краката и болезнени усещания.

И хората с увредени артерии трябва често да спират за възстановяване на кръвообращението и за отшумяване на неприятните симптоми. Когато човек си почива и стои, болката стихва, ако ходенето се възобнови, болезнените усещания се връщат.

Подобни проблеми могат да бъдат преодолени с подобряване на периферното кръвообращение, помагат и системните упражнения под контрол на специалист.

Болест на периферните артерии – резултат от стареене

Увреждането на периферните артерии, предимно на краката, е разпространено сред хората в напреднала възраст. Приблизително един от всеки 20 души над 50 години има проявления на тази болест.

Тревожни симптоми при проблеми с периферните артерии

Погрешно се смята, че болката при ходене е част от нормалното стареене. Но това е признак, че страда кръвообращението в периферните артерии и тъканите получават по-малко кислород и хранителни вещества.

Тази болка е свързана с висок риск от сърдечно-съдови усложнения, сред които сърдечни пристъпи и инсулт.

Болезнените усещания и техните съпътстващи проявления не трябва да се търпят, ако възникнат тревожни симптоми, е необходима медицинска помощ.

Редовни упражнения и активност – това е първа линия при лечението на болестта на периферните артерии. Проблемът е, че неприятните усещания при ходене могат да накарат човек да избягва движенията.

Тогава може да помогне структурираната лечебна физкултура. Редовното ходене е добро начало.

Многобройни изследвания показват, че тези, които изпълняват лекарските предписания, са с по-добро състояние на сърдечно-съдовата система. При тях се отчита и повишаване на качеството на живот.

Тренировъчните програми помагат за повишаване на издръжливостта и за намаляване на болките, а също се осигурява безопасно преминаване през точката на неприятните усещания.

Защо страдат артериите

Болестта на периферните артерии – това е хронично състояние, което без лечение постоянно прогресира.

Основа на патологията са запушените артерии, които снабдяват краката с кръв. Това е увреждане на периферни съдове извън сърцето. Основно това са съдове на крайниците, по които кръвта достига до тъкани и органи.

Обикновено здравата артерия носи богата на кислород кръв от сърцето към останалите части на тялото. При тази болест артерията е свита, което възпрепятства пълноценния приток на кръв към крайниците – обикновено на краката, но понякога се засягат и ръцете.

Най-разпространени симптоми на болестта са спазми, болки и умора на мускулите на краката и на бедрата при ходене или качване по стълби.

Болка, куцане и дискомфорт – защо се появяват

За патологията са характерни спазми на мускулите, силна болка и накуцване при движение. Понякога това се нарича периодично или интермитентно накуцване, което се предизвиква от временна липса на кръвообращение по време на натоварване на краката.

Болката също може да възникне в състояние на покой, когато симптомите на болестта активно прогресират. По-тежките симптоми в късни стадии на болестта са:

  • сухота на кожата или язви
  • обриви, промяна на цвета на краката

Най-много се изменят стъпалата и пръстите, които придобиват блед синкав цвят. Възможна е и поява на слабост в крайниците на фона на силна болка и проблеми с движението.

Циркулация на кръвта в съдовете – как се възстановява

Поставянето на диагнозата се прави с елементарен неинвазивен тест. Ако артериалното налягане в глезените е по-ниско, отколкото в ръцете, това е признак, че няма достатъчно кръв в краката.

Възможно е назначаване на допълнителни изследвания, за да се направи оценка колко активно кръв тече по кръвоносните съдове.

В начален стадий болестта се лекува с медикаменти – с такива, които спомагат за разреждане на кръвта (Аспирин) за предотвратяване образуването на съсиреци.

Предписват се и статини, които забавят натрупването на атеросклеротични плаки и лекарства, които понижават кръвното.

Тютюнопушене и диабет са основните рискови фактори са развитие на болестта. Лечението на диабет, спиране на цигарите, грижа за краката и физическа активност са важни за справяне с проявленията на периферна болест.