Широкото разпространение на контактните лещи е голям прогрес за офталмологията. Тяхното използване дава възможност да се повиши коригираната острота на зрението, да се обхване и периферното полезрение, и да се постигне и добър козметичен ефект.

Всички ли потребители обаче знаят за опасностите, които носи подобна корекция? Как да избегнем?

Усложнения от контактни лещи и причините за тях

Основна причина е неправилното използване на контактни лещи. Изследванията показват, че 30-50% от хората, които носят такива лещи, не спазват правилата за грижа за тях поради незнание, невнимание или бързане, а 70% правят грешки в грижата за тях.

Много по-рядко причината за тях са лекарски грешки. Към тях се отнасят и неправилен подбор на меки контактни лещи и недостатъчно внимателен преглед при първо или планово посещение.

Всички вероятни усложнения могат да се разделят на 4 основни групи:

  • Инфекциозни усложнения;
  • Механично увреждане на роговицата или на конюнктивата;
  • Алергични реакции;
  • Токсични реакции;
  • Развитие на синдром на сухото око.

Инфекциозно увреждане на очите – микробен кератит

Това е най-опасното усложнение от използване на контактни лещи.

Най-голям е рискът, когато лещите със силикон и хидрогел са в режим на непрекъснато – до 6 дни или продължително до 30 дни носене.

Предполага се спане с тези лещи, което способства за тяхното инфектиране.

Инфекциите на роговицата при носене на лещи от силикон и хидрогел са 100-125 случаи на 10 000 души годишно.

През 2014 г. е отчетен 7-кратен ръст на заболеваемостта от микробен кератит и язви на роговицата при хора, които използват контактни лещи, за периода 2004-2014 г.

Понякога хората не разбират, че контактните лещи са медицински устройства. Не осъзнават рисковете, свързани с неправилното им носене. Дори и да спим редовно с тях без проблеми, то това не означава, че така ще е винаги.

Вероятността от инфектиране, ако си лягаме с лещи, е много голяма. Не трябва да си играем със зрението.

По-честата смяна на лещите намалява риска от развитие на бактериални инфекции на очите.

Най-безопасни в посока бактериални усложнения са лещите за еднократна употреба, или тези, които са разчетени за 1-2 седмици дневно носене.

Рискови фактори са също неправилна грижа за лещите, предвидени за 1-2 седмици носене, пренебрегване на правилата за лична хигиена.

Патогенните микроорганизми бързо попадат на лещите и заедно с тях на роговицата.

Всякакви отлагания на лещите могат да имат принос за инфектирането. Те способстват за полепването на бактериите по тях.

Отлаганията могат да станат причина за микроувреждания в повърхностния слой на роговицата. Тези зони стават входни врати за инфекцията.

Развива се възпаление на роговицата – кератит. В повече от половината от случаите негови провокатор е бактерията псевдономас аеругиноза. Този микроорганизъм е опасен, тъй като устойчив на повечето на антибактериални средства.

През 2014 г. изследователи от Ливърпулския университет проверяват способността на различни щамове на псевдономас аеругиноза да оцеляват в разтвори за контактни лещи.

Всички микроорганизми били инактивирани в рамките на 10 минути. Но един щам, получен от болен с тежко протичащ бактериален кератит, успява да оцелее в разтвора повече от 4 часа.

Това заболяване може да се усложни със склерит, увеит, язва на роговицата и нейната перфорация.

Всички възпалителни изменения в тази област е възможно да оставят мътни петна с различна интензивност до пълна загуба на прозрачност.

В този случай може да помогне трансплантация на роговицата. Но прозрачното присаждане на засегнатия участък може да не помогне винаги.

Акантантамебен кератит

Най-опасен провокатор на кератит са акантамеби. Това са свободно движещите се протозои. При попадане в човешкия организъм те стават паразити.

Обикновено обитават водата, дори и водопроводната. От нея те попадат на повърхността на контактните лещи.

Заболяването трудно се открива, клиничната му картина е сходна с тази на бактериално и вирусно увреждане на роговицата. Освен това акантамебният кератит е с редивиращо протичане.

Тази патология крие опасност не само за зрителните функции, но и за очите като орган.

Лечението на това заболяване изисква хоспитализация. Консервативните методи невинаги дават добър ефект. Налага се до прибягване на хирургична интервенция.

Механични увреждания

Причина за механични увреждания на роговицата обикновено са дефекти на контактните лещи – драскотини и остри краища.

Затова и при механично увреждане на роговицата се препоръчва лещи да не се носят няколко дни. Определя се и се отстранява причината за увреждането.