Колкото и апетит да има бебето, при кърмене по разписание или в режим „при поискване”, понякога се налага изцеждането на излишъка от мляко. Или е необходимо да се създаде стратегически запас от тази най-полезна на света храна за кърмачета.

Въпросът „Защо?” при избор на помпа на кърма този въпрос не изисква обсъждане. За разлика от „Каква да изберем?” Въпреки богатият асортимент от такива устройства, далеч не всички могат да бъдат препоръчани при покупк?

Как да не допуснем грешка при избора на помпа за кърма

Кога е необходима помпа за майчино мляко

Лекарите са единни в мнението, че кърменето е най-добрата храна за здравето и развитието на детето. Дори в най-добрите в света адаптирани млека не могат напълно да заменят адаптираното мляко.

Да, някои майки не могат да кърмят, поради работния си график и по медицински показания, сред които липсата на кърма в необходимото количество.

Някои млади майки не искат и да чуят и за кърмене, тъй като след него гърдите им има вероятност да провиснат, което е твърде егоистично. Във всички тези случаи от помпа за мляко няма нужда.

Повечето от майките все пак се стараят да хранят детето така, както природата е предвидила – с кърма. При повечето кърмещи майки рано или късно възниква потребност от изцеждане на кърма.

Причините може да са множество, но всички те са сериозни. Например, ако сте решили да кърмите детето не по разписание, а когато то поиска, то периодично ще остава излишна кърма.

И обратното – по-продължителната от обикновено пауза между кърменията може да доведе до дискомфортно и дори болезнено подуване на гърдите.

Помпата за кърма може да помогне за създаване на запас от майчино мляко. Например, преди дълъг път, не всички майки са готови да кърмят пред други хора, още повече непознати, при необходимост за по-дълго време да излязат, като оставят детето с таткото или с бабата.

Или период на прием на каквито и да е лекарства, неблагоприятно влияещ на вкуса или на състава на кърмата, заради което става негодна за хранене на бебето. Ако не на всички, то поне на повечето майки им се налага да изцеждат кърма.

В повечето случаи става въпрос или за епизодично приложение, или краткотрайно – в преходния период, докато детето не знае как да кърми по график.

И тогава излишното мляко просто престава да се образува. Или ако майката не е обучена на правилната техника.

Сред ключовите изисквания на помпите за мляко могат да бъдат посочени 3:

  • Първо, трябва да бъде с максимално анатомична форма, за да не въздейства неблагоприятно на зърната и да не предизвиква неприятни усещания;
  • Второ, самата процедура по изцеждане не трябва да предизвиква никаква умора. Майката на кърмаче така или иначе има карта за денонощен домашен „фитнес” във връзки с непрестанните грижи, които полага. И отделно да полага усилия за изцеждане на остатъците от кърмата с помпа, едва ли би поискала.
  • Трето, удобство при използване – без сложни процедури по настройване, сглобяване и миене.

Надеждността също е важна, тъй като дори и някои маркови модели е възможно да излязат извън строя след няколко месеца.

Още по-непредсказуеми са изделията от китайски интернет магазини. Това се отнася за всяко оборудване пряко свързано със здравето, приоритет трябва да е безопасността.

Какви са основните потребителски свойства на помпите за кърма

Тип устройство

Най-важният и явен критерий за избор – това е типът на помпата – механична или електрическа. В първия случай имитирането на сученето на бебе става ръчно, а във втория се прави от електрическа помпа с микропроцесорно управление.

Обикновено помпата се включва импулсно, като млякото се абсорбира от гърдите на малки порции. По същия начин както суче бебето.

Това намалява дискомфорта и дава възможност да се повиши ефективността на изцеждането, тъй като женският организъм отделя кърма при правилно разчетена стимулация.

Ръчната помпа постига същият ефект, но интензивността и продължителността на изцеждането ще зависи единствено от уменията и физическата издръжливост на мускулите на ръцете.

Използването на такива помпи е много уморително за младите майки, а и освен това невинаги е ефективно, затова се предпочитат електронните, които обаче са доста по-скъпи, цената им може да достигне 200 лв.