Болка и оток на тестисите при мъже са винаги тревожни симптоми, които налагат най-малкото да се направи консултация с личния лекар. 

В зависимост от многобройните възможни причини за подобна симптоматика - възпаление или травма, мъжете могат да изпитват и други съпътстващи неприятни симптоми.

За справянето с тях може да помогне специалист - андролог, уролог или нефролог, ако се установи бъбречно заболяване. 

Този толкова деликатен проблем изисква специфичен начин на взаимодействие между лекар и пациент. Още повече че за силния пол обсъждането на подобен род симптоматика е свързано с доста голямо неудобство.

Причини за поява на болки и отоци в тестисите

1.Епидидимит

Представлява възпаление на семенника, причина за което е възможно да са различни инфекции, предаващи се по полов път – хламидиоза, гонорея, цистит. Входна врата за инфекцията може да е пикочно-половата система.

Сред симптомите на възпалението се отнасят:

 • Болка в областта на тестисите, която постоянно се усилва;
 • Скротумът става по-чувствителен, парещ на допир;
 • Оток на скротума.

При поява на тези симптоми, след преценка на тяхната основателност от личния лекар, следва да се даде направление за андролог. След преглед, назначаване на някои изследвания и поставяне на диагноза, се предписват обикновено антибиотици. В някои случаи може да са необходими и други препарати.

2.Оток при хернии

Хернии се формират, когато тъкани успеят да излязат през слаба част на коремните мускули. Слабинните хернии могат да пробият в областта на тестисите, което предизвиква и силна болка, оток и други неприятни симптоми.

Лечението може да се осъществява консервативно, а ако не е ефективно, се назначава хирургично, което обикновено се извършва планово.

3.Болка при бъбречнокаменна болест

Бъбречнокаменната болест може да предизвика болка, която се разпространява към долната част на гърба и към слабините, включително и към тестисите. Тази болка се разпространява далеч отвъд първоначалния източник на болка.

Сред симптомите на бъбречнокаменната болест се отнасят:

 • Примеси на кръв в урината;
 • Болка и парене при уриниране;
 • Гадене, стига се до повръщане, особено ако болката е много силна;
 • Болката, която се разпространява в областта на слабините е със спастичен характер;
 • Ускорено уриниране.

Появата на такива симптоми е винаги повод да се запише час при личния лекар. Общопрактикуващият лекар може да прецени до колко са основателни оплакванията и дали наистина се налага издаване на направление за специалист.

В някои случаи може да се препоръча изчаквателна тактика, когато размерите на бъбречния камък са сравнително малки.

4.Възпаление на тестиса

Орхит – възпаление на тестиса, което може да стане усложнение на епидидимит. Но следва да се има предвид, че причините за това възпаление може да са много повече. За симптоми на орхит е прието да се смятат:

 • Повишение на телесната температура;
 • Болка в тестиса;
 • Оток от едната страна или на целия тестис;
 • Гадене.

Понякога болката при възпалението е толкова силно изразена, че погрешно се възприема за усукване на тестиса

Лечението се определя от първопричината. Изписват се антибиотици, ако причината е бактериална инфекция.

Ако възпалението е предизвикано от вирус, се назначава съответното лечение. Освен това се предписва симптоматична терапия – обезболяващи, средство за сваляне на температура.

5.Усукване на тестиса

Това е сериозно състояние, което изисква спешна медицинска помощ и възниква, когато тестисът се усуче, и се притискат кръвоносни съдове.

Обикновено това състояние възниква при млади мъже на възраст до 25 години.

Сред симптомите са:

 • Силна, нетърпима болка;
 • Гадене, стига се до повръщане;
 • Зачервяване и изменения на цвета на тестиса;
 • Оток.

Болка при усукване може да се развие постепенно и да се усилва в рамките на няколко дни. Според някои данни усукването, най-често става отляво.

Лечението предполага извършване на хирургична интервенция, но това не влияе на фертилността.

6.Травма

Силен удар в областта на тестиса може да стане причина за кръвонасядане и оток. Възможно е да се стигне до кръвоизлив, кръвта се натрупва около него и оказва натиск, което впоследствие влияе на кръвообращението и може да стане причина за сериозни и дори необратими последствия.

Ако след получаване на травмата, болката не отшумява, трябва да се потърси лекарска помощ.

Личните лекари са длъжни да осигуряват 24-часови дежурства, най-често това става като сключват чрез договори с частна Неотложна помощ, която следва да поема подобни случаи.