В един прекрасен ден страдащият от ревматоиден артрит се събужда и като цяло се чувства добре, но започва да усеща, че със ставите нещо не е наред.

Понякога възниква лека болка, чувства лека скованост след физическа активност, повече от обичайната, макар и симптомите да отшумяват бързо.

Вечерта умората e много по-силна, отколкото би трябвало, възникват проблеми със съня, макар и всички необходими лекарства да се приемат, съгласно предписаната схема.

В този случай е необходимо предотвратяване на назряващото обостряне на артрит.

Кога трябва ревматолог при обостряне 

При голяма продължителност на заболяването вече могат да се разпознават доста фините признаци на обостряне, при които е необходимо да се направи консултация с лекар.

При хроничните заболявания, каквото е ревматоидния артрит, не е необходимо да се минава през личния лекар, а е възможно направо да се направи консултация с лекуващия ревматолог.

Ако не се изпусне този момент и лекуващият лекар бъде уведомен в началните етапи на обострянето, може да се постигне, дори предотвратяване на назряващия пристъп.

При поставена диагноза неотдавна, е важно да се знае, че консултация с лекуващия лекар е необходима, дори при лека болезненост в ставите.

Ако терапията не се коригира навреме, в момента, когато се развива обострянето, възникват пристъпи на остра болка в ставите, които се превръщат в постоянни парещи болезнени усещания.

Впоследствие ставите подпухват, повишава се температурата, присъединява се неразположение и отпадналост.

В крайна сметка се нарушава тяхната подвижност и се формира толкова силно изразена болка, че движението става почти невъзможно.

Ревматоиден артрит – обостряния и ремисии

Болестта се характеризира с вълнообразно протичане. Болният е възможно да се чувства много добре с месеци, и буквално за ден да се срине.

Ставането от леглото и дори елементарни движения са почти невъзможни при обостряне.

Ставите рязко подпухват, усеща се мъчителна болка. Тези епизодични обостряния се определят като своеобразни „взривове” на болестта.

През последните 20 години бе отбелязан прогрес при разработването на лекарства, използвани за лечение на ревматоиден артрит, в съчетание с ранно активно лечение.

Постигна се значително облекчаване на борбата с проявленията на системно възпаление.

Като следствие, се понижава тежестта на увреждането на ставите и на вътрешните органи, които страдат при неизлечимо автоимунно заболяване.

Въпреки че ревматоидният артрит е с тенденция към вълнообразно протичане, макар и характерните взривове да се регистрират по-рядко.

Защо ставите се възпаляват

Невинаги е ясно какво предизвиква обострянето, и защо ставите започват изведнъж да се възпаляват, дори на фона на провеждано лечение. Понякога самата болест трудно се контролира, и ставите реагират първи.

Но при продължителна ремисия, също може да възникне подуване на ставите и лека болка, механизмите на които не са съвсем известни.

До обостряне често се стига, вследствие на намаляване на приема на лекарства, или заради неспазване на схемата как следва да се пият тези средства или заради корекция на начина на приложението им от самия лекар.

Също провокатори е възможно да са и други фактори, сред които неотдавнашна вирусна инфекция, излагане на стрес, непълноценно хранене.

Обострянията на артрит, засягащи една или няколко стави са доста разпространени сред болните.

Около 96% от хората с артрит отбелязват поне един пристъп на обостряне за изминалата година.

При 23% от болните възникват ежемесечно, а дължината на пристъпа на обостряне може да варира от няколко седмици до няколко месеца.

Особености на обострянията – болка в областта на ставите

Повечето хора с ревматоиден артрит често стигат до обостряния, но няма стандартно определение на това явление.

Симптомите могат да варират широко, а ревматолози и пациенти ги определят по различен начин.

Специалистите на първо място оценяват лабораторните показатели и външните изменения на ставите.

А самите болни обикновено оценяват обострянето въз основа на наличие на болка, скованост и по-бързо уморяване от обичайното, а също и по способността си да се движат и да вършат обичайните си ежедневни задачи. 

Проблемът с приема на лекарства при обостряне

Ако обострянето е кратко, симптомите са потискат с немедикаментозни методи и прием на някои лекарства.