Болката в областта на пъпа – това не е болест, а симптом. Какъв точно е необходимо да се преценява в съчетание с други признаци.

Защо боли точно в областта на пъпа и как да реагираме

Вариантите са няколко.

1.Нормално явление при бременност

С увеличение на размерите на матката се оказва все по-голям натиск върху пъпната зона. Освен това се разтягат мускулите на корема, а от това намалява количеството тъкан между пъпа и матката, което повишава чувствителността към докосвания в тази област.

Неприятните усещания в тази област са нормално явление за времето след 4-тия месец на бременността.

Болката, която се появява при притискане на областта на пъпа, по правило е безопасна, и преминава за няколко минути.

Ако боли целият корем, макар и да не го докосваме, и неприятните усещания не преминават, а се усилват, е необходимо, колкото се може по-бързо да се консултираме с гинеколог, който наблюдава бременността.

2.Пъпна херния

Възниква, когато мускулите на коремната стена, се разминават и участък от червата започне да се подава чрез появилия се в областта на пъпа отвор.

Едновременно с болката в областта на пъпа може да се забележи известна изпъкналост под кожата – това е най-разпространеният и еднозначен признак на херния.

Пъпните хернии най-често се срещат при бебета. И изчезват, когато станат на 1-2 години, тогава правите мускули на корема укрепват, стават по-здрави.

При децата такова изпъкване на червата не се смята за опасно, но все пак е необходима консултация с педиатър.

При възрастните е съвсем различно, при тях пъпната херния рядко се прибира сама. Много по-често силните коремни мускули в опит да заемат правилното си положение, в някакъв момент прищипват издадения участък на дебелото черво. Това може да доведе до прекъсване на кръвообращението и некроза.

Затова ако ви боли пъпа и имате подозрение за херния, е необходимо консултация с личния лекар, който след преглед, ако наистина се касае за пъпна херния, да ви даде направление за хирург. Обикновено в такива случаи се извършва хирургична интервенция.

3.Храносмилателно разстройство

Диспепсия, също и функционално разстройство на храносмилането, може да се прояви с болка, парене, или други неприятни усещания малко над или малко под пъпа.

Храносмилателното разстройство не е самостоятелно заболяване, а симптом на някакви нарушения в стомашно-чревния тракт. Възможно е да възникне, ако прекалим с мазната или с пържената храна, или ако просто сме преяли.

Възможни са и по-неприятни причини. Така, например, диспепсията е един от признаците на различни заболявания – от гастрит до захарен диабет и нарушена функция на щитовидната жлеза.

Правилото е просто. Ако храносмилателното разстройство се е появило веднъж и е преминало бързо, то няма за какво да се тревожим. Но ако болката в областта на пъпа и други симптоми на храносмилателно разстройство – подуване на корема, гадене, усещане за тежест в стомаха, се повтарят отново и отново, е необходимо да се иска направление от личния лекар за гастроентеролог.

4.Болест на Крон

Това е хроничен възпалителен процес, който може да засегне всяка част от храносмилателния тракт, от устата до ануса.

Болката или повишената чувствителност към докосвания в областта под пъпа е един от разпространените ранни признаци на това заболяване.

Болката в областта на пъпа е разпространен симптом, но далеч не е единствен.

Болестта на Крон се проявява и с други признаци – диария, понижаване на апетита и на теглото, болки и спазми в корема.

Ако наблюдавате у себе си подобен набор от симптоми, то консултацията след направление от личния лекар при гастроентеролог е задължителна.

5.Апандисит

Първи признаци на апандисит често са леко повишение на температурата и неприятни усещания в областта на пъпа. След известно време тъпата болка се измества към дясната долна част на корема, появяват се и други симптоми – гадене, слабост, пребледняване, студена пот.

За да се уверим, че се касае точно за апандисит, е необходимо да сме наясно с характерната симптоматика.

При подозрение за възпаление на апендикса е необходимо да се отправим към най-близкия център за спешна медицинска помощ или да помолим някой наш близък да ни закара до там, тъй като състоянието изисква спешна медицинска помощ.

Съвременните методи на лечение предполагат, че може и да не се наложи оперативна интервенция.