На 11 октомври се отбелязва двоен празник – Световният ден на яйцето, а също знаменитата дата Международният ден на момичетата.

Денят е подходящ повод да обсъдим с читателите важна тема, която пряко касае нежният пол -женските полови клетки, яйцеклетките.

Как може да се повиши ефективността на предстояща процедура по инвитро оплождане, ако причината за безплодие вече е ясна?

Какво да направи самата жена за успешно инвитро

Безплодие – кой е виновен

Двойките, които по една или друга причина не могат да заченат дете по естествен път, са много. Те са около 15% от всички съпружески двойки. Техният брой се увеличава с всяка изминала година.

Безплодието е по различни причини. След проведени множество изследвания на безплодни двойки в много случаи става ясно каква е причината за безплодие, но невинаги. От значение е женският и мъжкият фактор, или за провалите може да са виновни и двамата.

Приблизително в 2% от случаите от значение е първичното женско безплодие. А при 10% от жените е налице вторично безплодие.

Медицинските прегледи на мъже показват, че около 5% са безплодни. Невинаги е възможно лечение, а да се проведе такова то невинаги е ефективно.

Много двойки прибягват до спомагателни репродуктивни технологии, за да се сбъдне тяхната заветна мечта да станат родители.

Инвитро оплождането навлезе в живота ни, и раждането на деца от епруветка вече не изненадва никого.

Още повече, че вече 45 години технологиите на тази процедура се усъвършенстват.

За съжаление, не всички опити за инвитро са успешни, дори и всичко да мине безупречно.

Разграничават се много причини, заради които извършеното инвитро оплождане може да бъде неуспешно, и влиянието на далеч не всички фактори може да бъде отстранено.

Въпреки това се повдига въпроса – може ли самата жена по някакъв начин да повлияе на ефективността на инвитрото и да се повишат шансовете за успех?

Борба със затлъстяването

Индексът на телесната маса е много важен фактор, оказващ влияние на способността за забременяване не само с помощта на инвитро оплождане, но и на естествената фертилност.

Доказано е, че при жените с индекс на телесната маса с тегло над 25 кг на квадратен метър, по-често се стига до прекъсване на бременност, настъпила с помощта на инвитро. Защо така се случва?

Има предположение, че при затлъстяване се нарушава образуването на фоликули на яйчниците.

Лекарите се стараят да убедят своите пациентки, че борбата с наднорменото тегло има важно значение за успешно износване на бебе.

Универсални рецепти как се свалят килограми няма, не може и да има. Необходим е комплексен подход към проблема с участие на специалисти като ендокринолог, терапевт, диетолог, психолог.

Важно е свалянето на килограми да не става бързо, а качествено, така че измененията в теглото да се задържат нормални дълго време, а настроението и самочувствието да са отлични.

Спиране на цигарите

Статистически данни показват, че пушенето не е просто вреден навик, а социално значим проблем за всички хора. Пушат около 30% от българките, а около 5% продължават да го правят и след като забременеят.

За съжаление, дори и жените, които прибягват до инвитро, за да станат майки невинаги са готови да се избавят от този пагубен навик, което се отразява неблагоприятно на проведената процедура.

В цигарения дим се съдържат мутагени, които оказват неблагоприятно влияние на ДНК на половите клетки.

Токсичните вещества от дима понижават женската фертилност, способстват за ендокринни нарушения, оказват влияние върху ранното настъпване на менопауза, нарушава се функцията на яйчниците.

Всички това по отделно и в съвкупност влияе на ефективността на оплождането и по-нататъшното развитие на ембриона.

Колкото по-продължително е пушенето, толкова по-големи са шансовете за успешно зачеване на бебе.

Пушенето оказва неблагоприятно влияние на образуването и на жизнеспособността на мъжките полови клетки.

Ако оплождането стане с дефектен сперматозоид,то полученият ембрион не може да се развива и е неспособен за нормален растеж и развитие.

Забрана за употреба на алкохол

Жените, които планират бременност с инвитро се отнасят по-отговорно и по-рядко пият алкохол в сравнение с тези, които са забременели по естествен път. Още повече, че при естествено забременяване много жени не разбират, че вече са предстоящи майки, и си позволяват да пият.

Разбира се, гореизброените фактори не са определящи за успеха на инвитрото. Най-голямо влияние оказват здравословното състояние на жената и причината за безплодието.