Болки в гърдите - винаги ли това е сърцето
Полезно

Всеки човек свързва болката отляво с болестите на сърцето.

Това са най-плашещите и опасни заболявания, особено ако се подозира инфаркт на миокард.

И това е свързано с факта, че сърцето е основен орган, който осигурява доставка на кислород с кръвта до всички клетки.

Болезнените усещания могат да се формират не само при инфаркт или стенокардия, но и при възпаление на сърдечния мускул, а също и при различни патологии от извънсърдечен произход.

Важно е да се знае какви усещания изискват да се потърси лекарска помощ, какво е необходимо да се направи за облекчаване на състоянието?

Болка в гърдите – откъде се появява?

Макар и тези усещания да са много тревожни и неприятни, но невинаги болката в областта на гръдния кош или в проекцията е свързана с него.

В гръдната кухина, освен сърцето, са разположени много други тъкани и органи.

Болката може да има неврологична природа, да е резултат от възпаление на мускулни влакна в пространството между ребрата, може да е симптом на плеврит и пневмония.

Освен това причина за болка може да стане остеохондроза с нейните усложнения развитие на дискови хернии или на язва, възпаление на панкреаса.

Но откриването на истинската причина за болезнените усещания е по силите само на лекар, след пълноценно изследване и анализи.

Как предварително да разберем какъв е проблемът, колко са опасни болките?

Болезнени усещания, свързани със сърцето

Тревожни могат да бъдат болки в лявата половина на гърдите, особено остри, резки, които отиват към ръката, рамото, съпровождат се с неразположение и колебания на кръвното.

В този случай те могат да означават сериозни патологии – до инфаркт и изискват обаждане на първа помощ.

Важно е пациентът да знае, че степента на изразена сърдечна болка невинаги може ясно да отразява самата тежест на заболяването, а също и опасността на заболяването.

Така например, ако сърцето страда от исхемия, пациентът може да усеща притискане в гърдите с разпространение по лявата ръка.

Подобни усещания са най-очаквани след тежки физически натоварвания или силен емоционален стрес, тютюнопушене, употреба на алкохол.

При остър инфаркт на миокарда усещания са сходни, но по-продължителни и резки, могат да продължат до 30 и повече минути.

А освен това се формират допълнителни симптоми, свързани с нарушеното кръвообращение.

Болезнени усещания с извънсърдечна природа

Лекарите знаят, че болезнените усещания, имитиращи сърдечни, са възможни при емоционално впечатлителни натури, особено при жени.

Болките се отнасят към неврогенните, обикновено са свързани с дишане и смяна на положението на тялото.

Усещанията се облекчават при прием на течност, заемане на лежащо положение, провеждане на развлекателни беседи и мероприятия.

Болките като убождане с игли са симптоми на кардионевроза.

Тези болки се лекуват с почивка, прием на седативни препарати, занятия със спорт и релаксационни мероприятия.

Болка в гърдите и в гърба, възникваща след вдигане на тежести, след работа в градината, може да бъде признак на остеохондроза или дискова херния.

Възпаление на миокарда и сърдечни патологии – защо са опасни?

Болки са възможни и на фона на миокардити – възпаления в областта на мускулите на сърцето, които е възможно да са с неопределен характер.

За тях не е характерна връзка с физически натоварвания, емоционално напрежение и стрес.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 161

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg