Описание

Плеврит представлява заболяване, при което мембрана, състояща се от слой тъкан, която покрива вътрешната страна на гръдния кош и друг тъканен слой, обвиващ белите дробове, се възпалява.

То предизвиква силна болка в гърдите /плеврална болка/, която се влошава при дишане.
Множество съпътстващи заболявания могат да предизвикат плеврит.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви на възпалението на плеврата могат да се състоят в:

• Появява се болка в гърдите, която се усилва при дишане, кашляне или кихане;
• Недостиг на въздух, тъй като засегнатият несъзнателно ограничава дишането си в опит да намали болката.
• Само в някои случаи се появява кашлица и засегнатите вдигат температура;
• Болезненото усещане в гърдите може да се разпространи и да обхване и рамото;

В някои случаи се натрупва течност между двата тъканни слоя /плеврална кухина/. Състоянието се означава като плеврална ефузия.

Когато количеството течност не е много, плевралната болка намалява или изчезва, защото двата слоя на плеврата вече не са в контакт.

Но голямото количество течност в плевралната кухина може да създаде налягане, което да бъде толкова голямо, че да притисне белият дроб и той да загуби частично или изцяло функцията си.

Това изключително много затруднява дишането, а и голямото количество течност може да се инфектира. Това състояние се означава като емпием и може да бъде съпроводено от фебрилитет.

Обадете се на личния си лекар веднага, ако почувствате неясна, силна болка в гърдите по време на дишане.

Възможно е да имате проблем с белите дробове, сърцето или плеврата, което да прави наложително бързото оказване на медицинска помощ.

Какви са причините?

Два големи тъканни слоя, наричани плевра, отделят белите дробове от гръдната стена. Единият слой обвива дихателните органи от външната страна, а другият вътрешната стена на гръдния кош.

Между 2-та слоя има малко пространство, наречено плеврална кухина, което обикновено е изпълнено от малко количество течност.

Слоевете действат като сатен, което им позволява да се плъзгат помежду си, което осигурява безпроблемното свиване и разширяване на белите дробове при дишане.

Плевритът се развива, когато плеврата се раздразни и възпали.

В резултат на това 2-та слоя на плевралната мембрана, започват да се втриват помежду си като две парчета шкурка, което предизвиква болка при вдишване и издишване.

Плевралната болка намалява или спира при задържане на дъха.

Причините за развитието на плеврит са:

• Вирусна инфекция, като грип /инфлуенца/;
• Бактериална инфекция като пневмония;
• Гъбична инфекция;
• Ревматоидна болест като ревматоиден артрит;
• Някои медикаменти;
• Злокачествено туморно образувание на белия дроб в близост до плеврата;

Лечение на плеврит

Лечението, което се прилага се фокусира предимно върху основната причина за появата на възпалението на плеврата.

Например, ако бактериалната инфекция е причината, изписването на антибиотици, ще способства за овладяването на инфекцията. Ако причината е вирус, заболяването ще отшуми от само себе си.

Резултатът от лечението зависи от сериозността на основното заболяване. Ако причинителят на възпалението на плеврата се открие навреме и терапията започне своевременно се постига пълно излекуване.

За облекчаване на симптомите можете да направите следното:

Започнете да прием на ибупрофен, който ще способства за намаляване на болката и възпалението;

• Вземете си почивка и се опитайте да откриете при коя позиция на тялото изпитвате най-малко болка и останете в това положение, докато можете. Дори и да се почувствате по-добре, се въздържайте от извършване на резки движения.