Менопауза е сложен период в живота на жената. Топли вълни, обостряне на хронични заболявания, емоционална нестабилност – това не са единствените симптоми на този период.

Характерна особеност на климакса за много жени са болки с различна локализация, сред които са ставни болки се срещат много често.

Какви са причините за ставни болки при климакс

Ставни болки – роля на хормони

Менопауза – период на угасване на репродуктивната функция на жените. През този период протича постепенно понижаване на синтеза на полови хормони.

През целия живот те не само са осигурявали способност на жените за продължаване на рода, но и са предпазвали организма от много заболявания.

С хормоналните промени е свързано нарушението на метаболитните процеси и влошаване на общото състояние. Един от честите симптоми на този период са ставните болки, от които страдат приблизително половината от жените, преживяващи климакса.

Това явление се обяснява със следните причини:

  • Женските полови хормони естрогени притежават свойството да намаляват болезнените усещания. Те влияят на предаването на болков импулс в мозъка, като го правят по-малко осезаем. С намаляване на количеството на тези хормони организмът на жените става по-възприемчив към болки.
  • Естрогените вземат активно участие в метаболитните процеси на хрущялната тъкан. В частност те въздействат на хондроцитите – хрущялни клетки, които осигуряват неговия растеж. Недостигът на естрогени води до намаляване на количеството хондроцити, които забавят процесите на регенерация на хрущялната тъкан и ускоряване на тяхното разрушаване.

Дегенеративните изменения в хрущяла стават причина за болезнени усещания, скованост в ставите, отоци. Най-често страдат пръстите на ръцете и дланите. В по-малка степен се засягат колене, рамене, кръст. Още по-рядко – ставите на бедрата, стъпалата, глезените.

Стрес, затлъстяване и болести

Хормоналният дисбаланс е стрес за организма, който задълбочава неблагоприятните процеси, свързани с менопауза.

Рязкото увеличаване на количеството на хормона на стреса кортизол води до спазми на кръвоносните съдове  и на ставите.

В резултат се нарушава кръвоснабдяването и храненето на ставния хрущял, се осъществява постепенното негово разрушаване.

Стресът в ежедневието задълбочава негативният ефект.

Хормоналните изменения са причина също и за това, че жените напълняват. 

Увеличаващият се недостиг на естрогени, които са били като защитник на здравето на жените, принуждават организма да вземе съответните мерки във вид на усилено натрупване на мазнини.

Мастните тъкани могат да синтезират и да натрупват хормони, необходими за поддържане на жизнено важни процеси.

Наднорменото тегло увеличава натоварването на ставите и способства за поява на болезнени усещания.

Ако има и прекомерно натрупване на мастни отлагания, нараства опасността от нарушение на обмяната на веществата и развитие на свързаните с това заболяване: атеросклероза, хипертония, диабет тип 2 и други.

Тези заболявания на свой ред са допълнителни рискове фактори за патологични изменения в ставите.

Остеоартроза и климактеричен артрит – причини за болки

Заболяванията на ставите могат да възникнат на всякаква възраст и по различни причини. Но периодът на менопауза за жените в този смисъл е особено неблагоприятен.

Ставните заболявания, които се откриват най-често през този период са остеоартроза и климактеричен артрит. Двете заболявания се съпровождат с болка.

Остеоартроза е патология, свързана с възпаление. Обуславя се от дегенеративни процеси в хрущяла и околоставните тъкани.

Характерна особеност на заболяването е, че болката обикновено се появява при движения и натоварвания, а в състояние на покой изчезват. Сред другите симптоми на тази болест са:

  • Хрущене и щракане в засегнатата става
  • Намаляване на подвижността
  • Деформация на ставите, това заболяване също се нарича деформираща артроза

Възпалителният процес в ставите, предизвикан от менопауза, се нарича климактеричен артрит. За него са характерни следните симптоми:

  • Скованост и нарушение на подвижността на ставите в сутрешните часове, които впоследствие намаляват или отшумяват
  • Ставна болка, интензивността на която се понижава при движение

Как да защитим ставите при менопауза

Невъзможно е да се възстанови става, която вече е започнала да се разрушава. Но може да се забави и дори да се спре процесът на разрушаване, ако навреме се потърси лекарска помощ и да се следват указанията.

Особено важно е това по време на менопауза, когато е висок рискът от заболявания на ставите.