Репродуктивните процеси като цяло и раждането в частност при жените се контролират в значителна степен от функцията на хормоналната система.

Природата е създала сложен механизъм за синтез на различни видове хормони за всеки етап на успешна родилна дейност. От здравето на майката зависи колко бързо и лесно ще се появи детето на бял свят.

Хормонален фон при раждане - защо е важен

Подготовка за бъдещата майка

Бременността е сложен процес на съзряване на плода, при който нито един от етапите е случаен. 40 седмици – толкова време е необходимо за пълноценно формиране на всички системи на плода и за тяхното развитие, когато детето може да живее самостоятелно, извън майчиния организъм.

Много от нас са си създали погрешно впечатление от филмите, че детето се появява на бял свят бързо, въпрос е на броени часове или дори минути.

Бързото раждане всъщност се случва понякога, но далеч не толкова често, както можем да си помислим от филмите. 

Първоначално бъдещата майка чувства т.нар. предвестници – тренировъчни контракции, реакция на организма на понижаване на нивата на прогестерон.

Този хормон се образува от плацентата и потиска способността на матката да се съкращава през целия срок на бременността. Когато наближи краят на 40-те седмици, потребността от прогестерон намалява, затова и матката става по-напрегната.

Едновременно с това се увеличава синтеза на женския полов хормон естроген, който способства за съзряване на маточната шийка. Последната става по-широка и по-мека, за да може да пропусне бебето.

В този процес също участват простагландини – физиологично активни вещества, които се образуват от тъканите на женските полови органи.

На техния синтез непосредствено влияе именно хормонът прогестерон. Така се повишава тонусът на матката – бременността завършва и раждането започва.

Раждането започва

Истинските контракции започват с голямо освобождаване в кръвта на хормона окситоцин, който способства за разширяване на маточната шийка, върви активна подготовка за поява на бял свят на детето.

Ниското ниво на окситоцин води до отслабване на родилната дейност.

Ако акушер-гинекологът забележи, че контракциите стихват, а маточната шийка се разширява бавно, може да започне допълнително въвеждане окситоцин на бъдещата майка.

Продължителните слаби контракции изтощават родилката, а това може да доведе до усложнения.

При пълно разкриване майката чувства позив да напъва, но ролята на окситоцина още не е завършила. След като детето се появи на бял свят, организмът трябва да се избави от плацентата и плодните обвивки.

Ако част от тези тъкани останат вътре в матката, това може да предизвика възпалителни процеси, опасни за живота на майката.

Затова и матката трябва да се съкращава и след завършване на раждането, и за тази цел организмът има нужда от окситоцин на достатъчно високо ниво.

Здраве на жената по време на контракции

Периодът на контракции най-често ни се показва по филми, демонстриращи процеса на поява на детето на бял свят. Всички знаят, че ражданията са болезнени.

Съкращаването на матката, преминаването на детето по родилните пътища, това е много неприятен процес за бъдещата майка.

Тази болка, разбира се, е продуктивна, но за организма това във всеки случай е стрес, болезнените усещания трябва да се контролират.

Съвременната медицина предлага широк избор от различни механизми на обезболяване, притежаващи специфика. Но и самата природа е предвидила как да защити здравето на жената.

За да се появи детето на бял свят без трудности

За да премине раждането успешно, сложният процес на синтез на хормони трябва да премине и без никакви нарушения. Но в живота не се случва винаги така, неблагоприятна екологична обстановка се последва от проблеми във функцията на много системи на организма. Хормоналният фон може да стане нестабилен, вследствие на този фактор.

При недостиг на естрогени родилната дейност просто няма да започне, поради недостатъчно съзряване на маточната шийка. Това е доста опасен процес и за бъдещата майка, а и за детето.

Лекарите определят това състояние като „преносена бременност” и се препоръчва стимулиране на контракциите с помощта на други биологично активни вещества, вагинални гелове.