От болки в бъбреците се оплакват много хора, но повечето от тях не знаят къде точно се намират.

Болестите на бъбреците са сериозна опасност за девойките, които могат да лесно да ги простудят, ако редовно сядат на студени повърхности.

Тези, които обичат да пият горещи напитки, също е възможно да си имат сериозни проблеми с основните филтри на организма.

Това са само част от множеството заблуждения, които се разпространяват за бъбречните проблеми.

Какво си мислят повечето от нас за бъбреците и как стоят нещата всъщност?

Най-големите заблуди за болните бъбреци

Болки в гърба – причина са бъбреците

Това е само една от множество причини за болезнените усещания в областта на гърба и на кръста.

Самите бъбреци нямат нервни окончания, но те имат фиброзна капсула, която е характерна за всеки един орган.

Нейните рецептори реагират на увеличаването на размерите на бъбреците, тоест само на възпаление, вследствие инфекции или при запушване на пикочопроводите, обикновено се дължи на засядане на бъбречни камъни.

В последния случай се повишава налягането в бъбречното легенче, то се разтяга. Размерите на бъбреците се увеличават като при възпаление, и в резултат – се увеличава натиска върху фиброзната капсула.

Последната сигнализира с болкови импулси, че нещо с органа, заключен в нея, не е наред. Болката се разпространява към страничните коремни мускули и се спуска към областта на слабините.

При много други видове заболявания на бъбреците не се оказва натиск на капсулата, а това означава, че болезнени усещания не възникват.

Много по-често болките в кръста се предизвикват не от бъбреците, а от патология на мускулите на гръбнака. Какви са конкретните причини за неприятните усещания могат да се потвърдят единствено с лабораторни изследвания на кръв и урина.

Нищо не ме боли, бъбреците са на ред

Това не е вярно, тъй като самите бъбреци нямат нервни рецептори, затова процесите на разрушаване е възможно вече да са започнали, а организмът може по никакъв да не сигнализира за това.

Хроничната бъбречна недостатъчност се установява вече в стадий на необходимост от хемодиализа. Бъбреците вече почти са отказали и функционират само на 20-30% от своя потенциал.

Бъбречната недостатъчност често се открива при инфаркт в млада възраст. При нарушено функциониране на бъбреците в кръвта на човек се повишават нивата на калций.

Отлага се по стените на кръвоносните съдове, като води до тяхната калцификация, и в резултат до тяхното свиване и значително повишаване на риска от развитие на инфаркт.

Когато човек на 30-40 години бъде хоспитализиран с болест на сърцето, се установява още, че има и сериозни проблеми с бъбреците, които са предизвикали и сърдечните проблеми.

За проблем с бъбреците може да сигнализират не особено добрите кръвни показатели, но за да се определи дали е възникнало определено заболяване, първо е необходима консултация с личния лекар, който дава направление за нефролог.

За промиване на бъбреците по 10 чаши вода на ден

Когато чуят, че бъбреците са филтър, повечето от нас си мислят, че трябва да редовно да се прочистват и промиват. Например, да се изпиват по 2-3-5 литра вода на ден, която преминава през тези филтри и ги прочиства.

Филтрацията на вредни вещества в бъбреците протича на малко по-различен принцип от преминаването на течност през филтър.

За бъбреците отделянето на токсичните вещества и запазването на полезните компоненти е работа, и допълнително натоварване съвсем не е нужно.

Бъбреците освен това отговарят и за водно-солевия баланс на организма и за поддържане на стабилно pH на урината.

За тази цел съществува механизъм на реабсорбция, или на обратното всмукване, т.нар. връщане на вода и необходими на тялото вещества от вече филтрирана течност.

Ефектът от реабсорбцията е огромен, ако намалее реабсорбцията от 178 на 169 литра за денонощие, това са 5% от общия обем, количеството крайна урина ще нарасне до 10,5 литра за 24 часа.

Ако водата постъпва в организма в големи количества, бъбреците не успяват да я филтрират и да запазят за организма ценни витамини и минерални вещества, които се отмиват, и може да се развие състояние на дефицит.