С COVID-19 у нас, според последните изнесени данни от Националния оперативен щаб, са 190 души. 5 са новите случаи за последните часове, тъй като вчера следобед бяха обявени общо 185 заразени с коронавирус у нас.

Положителните проби са от София и един нов заразен е потвърден и в Плевен.

Без задължителна карантина за завърнали се от чужбина

От оперативния щаб обявиха, че няма да се противопоставят на евентуално масово тестване, стига, разбира се, да има възможност за това.

За завръщащите се от чужбина карантината няма да е задължителна, ако не са установени като заразени, съответно могат да си спазват противоепидемичните мерки, като си стоят у дома или да ходят на работа.

Съответно не е необходимо да си стоят вкъщи, ако са дошли от някоя от 17-те държави, от които е забранено да влизат у нас, техни граждани, под карантина 14 дни.

При потвърждаване на положителна проба за коронавирус у завърнал се наскоро от чужбина, задължителната карантина е 21 дни.

След изтичането на тези 3 седмици се правят 2 теста, които следва да са отрицателни и тогава забраната за излизане от дома следва да бъде вдигната.

Голямото завръщане от чужбина е факт

По данни на гранична полиция близо 200 000 български граждани са се завърнали от чужбина през последните 14 дни, като само за последните 24 часа те са 8000, а други 15 000 през сухоземната граница или над 20 000 само за ден.

Съгласно заповедите на здравния министър всички тези хора, ако идват от Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания, където нивата на заболеваемост от COVID-19, са изключително високи следва да се изолират за 14 дни. Попълват декларации още на границата или съответно на летището.

Още преди седмица от оперативния щаб заявиха, че не е възможно да връщат български граждани да се прибират у нас.

Сръбския премиер отправи апел към гражданите на Сърбия, които са в чужбина да не се прибират в страната, но това, разбира се, не означава, че се забранява.

Нови 3-ма заразени и в Пловдив обявиха от РЗИ

Малко след брифинга от РЗИ Пловдив съобщиха пред медиите за нови 3 положителни проби за коронавирус, които са от контактните на лекаря с COVID-19 от спешното отделение на частна болница в града.

По думите на областния управител и двете лечебни заведения са напълно подготвени, за да посрещнат заразени с COVID-19. Пловдивска област е с най-много болници на глава от населението и има над 7000 легла в тях, като в момента около 60% от тях са заети.

Едната от заразените е съпругата на лекаря, а другите 2 положителни проби са на медицински сестри от спешния център. Веднага щом се установява, че лекарят от спешна помощ е заразен, и трите са поставени под карантина. Няма данни за настъпили усложнения и състоянието на трите заразени жени се оценява като добро.

Отделението за спешна помощ на частната болница в Пловдив е било затворено за дезинфекция, а всички спешни случаи са пренасочени към друга сграда на лечебното заведение.

От РЗИ са преценили, че няма необходимост да се поставя цялата болница под карантина, тъй като всички лекари, медицинския персонал и пациентите се изследват и наблюдават.

От областната управа и от кметството в Пловдив посетиха болниците, които трябва да хоспитализират болни от COVID-19. Със заповед на здравния министър са определени 2 лечебни заведения – Св. Мина или 1-ва градска и бившата Транспортна болница.

Вечерен час със заповед на общински кмет в 17 села във Варненско

Във Варненско кметът на малка община в областта със заповед наложи вечерен час на 17 села. Поводът е най-вероятно информацията, която бе изнесена от областния управител на Варна, че в село, което е в състава на малката община, са се върнали 450 души, работили в Италия.

Малко след изявлението на областния управител, което бе разпространено от почти всички медии, кметът на малката община обяви, че е допусната грешка и не са се връщали толкова много хора от епицентъра на пандемията.

Изключения от спазването на вечерния час, който важи от 21 часа до 5 часа сутринта важи единствено при неотложна нужда за излизане.

Преди обаче някой да излезе на улицата трябва да уведоми кметския наместник в съответното село или да позвъни на дежурния телефон в общината.