Влиятелното медицинско издание The BMJ събра и публикува мнения на лекари и учени за това дали може да се приема популярният противовъзпалителен препарат ибупрофен при лечение на COVID-19.

Защо се спори дали да се пие ибупрофен при коронавирус

Новата дискусия по повод това лекарство започна във Франция. Министърът на здравеопазването Оливие Веран на 14 март публикува съобщение, с което призовава хората със симптоми на COVID-19 да не приемат противовъзпалителни препарати, какъвто е ибупрофена, тъй като може да доведе до влошаване на състоянието.

Според неговото съобщение, в такива случаи е най-добре да се приема парацетамол. Неговият коментар се предшествал от малък инцидент в болница в югозападната част на Франция.

Специалист по инфекциозни заболявания съобщава, че при 4-ма души без съпътстващи патологии, рязко се влошило състоянието при COVID-19 след назначаването на противовъзпалителни препарати.

Болницата, в която работи специалистът по инфекциозни болести, на който се позовават във съобщението, излиза с изявление, че да се правят заключения на фона на толкова малък брой случаи, е некоректно.

Малко по-късно стана ясно, че профилът на френския здравен министър е хакнат, а публикацията е фалшива.

Оперативния щаб – информацията е подвеждаща

От оперативния щаб у нас също коментираха информацията за вредното действие на ибупрофена при коронавирусна болест и потвърдиха, че въз основа на толкова малко случаи не могат да се правят заключения.

Председателят на оперативния щаб напомни, че при предозиране с парацетамол може да се стигне до сериозни увреждания на черния дроб и на бъбреците, да се наложи дори трансплантация.

Във фалшивото съобщение от профила на френския здравния министър все пак се препоръчва да не се надвишава препоръчителната доза от 60 мг парацетамол на кг телесно тегло.

В дискусията се включва и професор Жан Луи Монтастрюк, клиничен фармаколог от Централната университетска болница на Тулуза и напомня, че този вреден ефект на нестероидните противовъзпалителни препарати не е изненада.

НЕ на ибупрофена при треска и инфекции във Франция

През 2019 г. френската Национална агенция по безопасност на лекарствата и медицинските продукти препоръчва медицинските работници да не лекуват треска и инфекции с ибупрофен.

Тази идея подкрепят и британски експерти. Пол Литъл, професор от университета на Саутхемптън, посочва, че има доказателства, които потвърждават, че усложнения на респираторни инфекции могат да се развият по-често след приложение на нестероидни противовъзпалителни средства.

Усложненията могат да бъдат и от страна на сърдечно-съдовата система. Днешните научни данни показват, че приложението на парацетамола може да е по-безопасно.

Ибупрофенът потиска имунната система – дали не е опасно

Професор Ян Джоунс от университета на Рединг отбелязва, че противовъзпалителното действие на ибупрофена е свързано с потискането на имунната система, което може да забави процеса на оздравяване.

Въз основа на информацията за предшественика на настоящия коронавирус може да се предположи, че COVID-19 може да понижи активността на ензима, който участва в регулирането на количеството на водата и на солите в организма. Ибупрофенът може да усили негативния ефект, а парацетамолът – не.

Според професор Шарлот Уорън Гъш, епидемиолог от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, са необходими изследвания, за да се определи как действат нестероидните противовъзпалителни средства на пациентите с COVID-19, при които има различни съпътстващи заболявания.

Сега за лечение на такива симптоми, сред които треска и болки в гърлото, следва да се изписва парацетамол.

Рупърт Били, инфекционист от Института на Франсис Крик, напомня, че са опасни и другите противовъзпалителни препарати от друга група – кортикостероиди.

Подчертава, че хората, които приемат кортизон или други стероиди не трябва да ги спират, докато не им бъде казано от лекар.

Сред научната общност изглежда наистина има разминаване относно препаратите, които е оптимално да се приемат при COVID-19.

Във всеки случай алгоритъмът у нас е при подозрителни симптоми личният лекар или от РЗИ при липса на такъв да изписва подходящите медикаменти.

Личният лекар може да съобрази  какви препарати са подходящи за съответния негов пациент.

Парацетамол и ибупрофен могат да се приемат от здрави хора в дозите, посочени на листовката и от личния лекар, но потенциален проблем са евентуални кръстосани реакции с други приемани препарати.

Когато хора в напреднала възраст пият и други лекарства, приемът на парацетамол и ибупрофен може да навреди.