Заразените с COVID-19 у нас вече са над 100, като от последните изследвани проби са потвърдени 11 нови случаи. Малко по-късно бе съобщено за нови 2 случая в столицата, като общо за деня стават 13. 

В Пловдив са потвърдени от референтната лаборатория в Стара Загора. Повечето хоспитализирани са с двустранни бронхопневмонии, но не са в тежко състояние и не се налага да бъдат поставяни на апаратно дишане. 

Над 100 са вече зарезените с COVID и Пловдив падна

Хоспитализиран е избягал от болница в София, открит е от полиция в състояние на алкохолно опиянение. Бързият тест показал положителен резултат, но се изчаква окончателно потвърждение на взетата проба.

Забраняват на граждани на 3-ти страни, извън ЕС, да влизат у нас, мярката е временна, вече има издадена заповед на здравния министър. Не може да се попречи на български граждани да се връщат в страната.

Според математически изследвания на биолози и матемаци от БАН – до 3 седмици се очаква спад на броя на заболелите, а 2,5-3 месеца ще са необходими за справяне с кризата. Ако се спазва карантината, няма да се стигне до италиански вариант.

По отношение на осигуряването с лични предпазни средства 8000 броя маски ще бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари, а 38 000 са предвидени за лекарите, които са на първа линия и се грижат за болните. 2 фабрики шият защитни облекла и в следващите дни трябва да се осигурят за всички медицински екипи.

Специални мерки в някои квартали на градовете, вечерен час в Смолян

Разяснения ще се дават в ромските квартали да се спазва социална дистанция и висока лична хигиена, при увеличаване на броя на болните ще се пристъпи и към поставянето им под карантина.

Това обяви областният управител на Пловдив, като препоръката е на директора на РЗИ. Към тази мярка се пристъпва след сходно решение на кмета на Нова Загора, обявено още през вчерашния ден. 

2 положителни проби от Смолян, 2 от Пловдив и 7 + още 2 от София, единият е свързан с Банско, 226 000 са случаите в света. 

Вечерен час в цялата Смолянска област след потвърждаване на новите 2 случаи, които са контактни с 50-годишния мъж, завърнал се от Англия. 

След установяване на огнище в лечебно заведение, то се затваря за дезинфекция за 48 часа, но ако се установи второ, се предприемат мероприятия по установяването му. Докато това не се направи, съответната болница не се отваря. 

Единствено е тежко състоянието на пациента, който не може да бъде потвърден, но клиничната симптоматика сочи, че става въпрос за COVID-19. 

Сред новите случаи е дете на 8 години, няма никакви признаци, контактно е с бащата, който е с коронавирус.

Разликите в лечението при деца са лекарствата, които могат да бъдат прилагани, в зависимост от тяхното тегло и възраст - дали са над 12 годишни или под тази възраст. 

Гражданите спазват препоръките на щаба да не се разхождат безцелно

На отговор на журналистически въпрос председателят отговори какво ще се прави с клошарите в столицата, които на фона на липсващите хора по улиците, се забелязват все повече.

Това показва, че повечето хора вече се съобразяват с наложените мерки и не се разхождат самоцелно из града, изразиха задоволство от оперативния щаб. 

3 автобуси с българи от Германия, лицата, които са пристигнали трябва да бъдат поставени под карантина, но им се предоставя възможност да се приберат по домовете и за тази цел могат да използват обществен транспорт. 

Не се предвижда поставяне под карантина на други населени места, може да се приложи само по отношение на някои квартали в градовете. 

Според председателя на оперативния щаб няма смисъл да се изследват всички, които се завръщат от чужбина и от рискови държави. Първоначално тестовете излизат отрицателни, а след 2-3 дни, когато вирусното натоварване се увеличи, се появяват първите симптоми. 

В редица градове вече бе съобщено за нарушители на карантината. От съответните РПУ не пристъпват към незабавно сигнализиране на прокуратурата за образуване на досъдебни производство, връчват се предупредителни полицейски протоколи на лицата. 

Нарушиха карантината в Банско, предстои аутопсия

Мъж на около 60 години е обиколил почти половин България и дори се похвалил в социалните мрежи, че е нарушил каратината в Банско, като е влязъл през нивите, но по-късно е починал внезапно. 

Предстои да се направи съдебно-медицинска експертиза - аутопсия, която да установи причината за настъпилата внезапна смърт. 

90 проби се обработват в националната лаборатория, отбеляза председателят на оперативния щаб. 

По отношение на новото огнище в Пловдив все още няма информация какъв е източникът.

Едното лице с положителна проба е в инфекциозна клиника и другото е подадено като приходящо и не е настанено в лечебно заведение.

Не може всички положителни да са в болница, тъй като няма такъв леглови капацитет.

Готви се голямо прибиране от Европа според неофициална информация, по-засилени мерки сред българските граждани, които се връщат в България, са мерене на температура от РЗИ по съответните ГКПП.

За намаляване на пътникопотока вече са предприети мерки, в София вече е разреден графика на метрото и на линиите на обществения транспорт.