Пандемиите протичат на вълни – първо рязко нарастване на заболеваемостта, след това временен спад и ново покачване след известно време, преди да стихнат напълно.

Пандемията ще е на 2-3 вълни, приключва след 2 години

п, това потвърди председателят на немския институт Робърт Кох, в Берлин на пресконференция, която даде пред медиите. Според него колкото по-бързо бъде разработена ваксина, толкова по-добри ще са прогнозите.

Ваксина вече се тества в САЩ, други държави също обявиха, че са разработили такава. Вчера пред медиите бе показана жената, която е решила да се подложи на експеримента с новата ваксина в Сиатъл.

Тестовете на тази ваксина и като цяло на подобен тип препарати обаче продължават много дълго време, най-малко година и 6 месеца.

Трябва да се установи по методите на доказателствената медицина, че осигурява ефективна защита срещу коронавирусната болест.

Необходимо е да се направят тестове за евентуални странични ефекти, което също е от много голямо значение, да се установи по несъмнен начин, че е безопасна за здравето.

В Германия рискът от заразяване с COVID-19 вече е висок

От 16 март рискът за германците от заразяване се определя като висок. Официално регистрираните случаи в страната вече са над 12 000, докато само до преди 2 дни бяха малко над 6000. Почти двойно повече заразени.

От Института Робърт Кох са наясно, че има много случаи, които тепърва ще се установяват, затова е важно да се правят колкото се може повече тестове.

Разбира се, не може да се очаква всички 80 млн. германци да бъдат тествани за коронавирус.

Подходът препоръчан от Националния оперативен щаб е може би най-разумен, изследват се само тези, които идват рискови държави, преди да влезе в сила задължителната карантина със заповед на здравния министър.

Председателят на Института Робърт Кох направи прогноза, че броят на болните от COVID-19 ще нарасне значително, което налага болниците да увеличат капацитета на интензивните си отделения.

Понастоящем 1 от 5 заразени или 20% от заразените в Италия, се нуждаят от интензивна грижа, за да се излекуват от COVID-19, не може да се прогнозира каква ще бъде смъртността в края на пандемията.