Асоциации на болници у нас изразиха преди дни остро несъгласие с разпространяващата се в социалните мрежи, а и от някои медии информация, че здрави хора или страдащи от други заболявания, приети в болница като заразени с COVID-19, за да се източва касата.

И докато големите държави като САЩ, Китай и Русия се обвиняват една на друга, че укриват заболели и смъртни случаи с COVID-19 и реалните данни не са това, което се обявява, у нас е точно обратното, навеждат се твърдения и дори се правят опити за представяне като доказателства, че е точно обратното.

Защо болниците да приемат нарочно с болни COVID-19

Оказва се обаче, че болниците у нас нямат полза от това да пишат приети в болница с други заболявания с COVID-19, за да се възползват от клиничната пътека, която бе създадена специално.

Депутатът, който бе потвърден като заразен първи в парламента от COVID-19, съобщи днес, че клиничната пътека изобщо не покрива разходите на лечебното заведение за обгрижване на болен от COVID-19.

Клиничната пътека за COVID-19 680 лв., а разходите 2000 лв.

Цената на клиничната пътека, която възстановява НЗОК на болницата, за лечение на заразен, хоспитализиран с COVID-19, е 680 лв., а според депутатът, който успешно се излекува във ВМА, разходът на лечебното заведение е най-малко 2000 лв.

Разликата остава като загуба на лечебното заведение, което означава, че болниците, които приемат заболели от COVID-19 у нас, е много вероятно да реализират големи загуби, още преди края на пандемията.

В по-голям риск са по-малките областни болници в Ямбол и във Видин, при които съвсем за малко да се стигне до положение близко до това в Северна Италия.

Допълнителен фактор, който оказва сериозен натиск върху бюджетите на болниците по време на коронавирус епидемията у нас, е и спреният планов прием, от НЗОК намалиха средствата на 85% от договорените, дори на едно от заседанията на Надзорния съвет се заговори и за връщане или отработване на вече платени средства.

Това бе избегнато след сериозни възражения от БЛС и от лекарската общност. Грешка беше изобщо създаването на тази клинична пътека, а трябваше да се премине към директно субсидиране на болниците, които приемат болни с COVID-19.

Повечето клинични пътеки у нас са подценени, тоест не покриват разходите, които прави лечебното заведение за извършването на съответната медицинска дейност. И затова болниците, за да не трупат дългове понякога се принуждават и да прилагат някои трикове по отношение на извършваните дейности.