Ако се ядат повече, е възможно да възникнат проблеми със стомашно чревния тракт.
Благодарение на витаминния състав, яденето на кайсии способства за укрепване на имунитета, но не трябва да се употребяват повече от 300 грама от тези плодове дневно.
Защо НЕ трябва да се ядат повече от 300 грама кайсии дневно
Яркожълтият цвят на плода е не само радост за очите, но е и признак на високо съдържание на бета каротин, провитамин А.
Витамин А не се синтезира в организма на човека, а постъпва от храната, съдържаща витамин А или каротиноиди, един от които е бета каротин.
Благодарение на своите антиоксидантни свойства, жълтият пигмент способства за укрепване на имунитета, понижава риска от инфекциозни заболявания, омекотява действието на вредните фактори на околната среда.
Освен това в кайсиите се съдържат други витамини – С, Е, В1 и В, а също и минерални вещества – калий, магнезий, калций, фосфор, желязо и йод.
Високо е съдържанието на калий в кайсиите, който е необходим за поддържане на нервната и на сърдечно-съдовата система в добро състояние.
В кайсиите е високо съдържанието на фибри – пектинови вещества, които благоприятно се отразяват на функционалното състояние на стомашно-чревния тракт и способстват за нормализиране на нивата на холестерола в кръвта.
Каква е опасността от костилките на кайсиите за здравето
Калоричността на кайсиите е сравнително ниска – 44 килокалории на 100 грама продукт, но от това не следва, че могат да се ядат в неограничени количества. Прекаляването не само може да предизвика процеси на ферментация в червата, но и да доведе до развитие на алергични реакции.
За възрастен оптималната порция пресни кайсии е около 250-300 грама дневно. Също така трябва да се внимава с ядрата на костилките на тези плодове, тъй като в тях се съдържа отровното вещество амигдалин, което може да предизвика отравяне и дори летален изход.
Според препоръките на здравно министерство ядрото на кайсиевата костилка се отнася към списъка на отровните при определени условия.
Наистина с някои продукти, които не се отнасят към групата на отровните и с които е разрешено да се ядат, е възможно отравяне. В семките на кайсиевите костилки това е заради амигдалина.