Полезно ли е да ходим боси? „Разбира се!“ – твърдят поддръжниците на здравословния начин на живот. А какво показва по този повод медицината?
Един от типичните аргументи – когато човек си сваля обувките и стъпва на земята, у него възниква усещането за лекота и освобождаване, тъй като така освобождава отрицателният статистически заряд.

Да вярва на това или, е личен избор на всеки. Въпреки това професионалистите и специалистите-ортопеди смятат, че това е напълно основателно занятие.

Според е важно да се избавим от излишното очакване за чудо. Най-полезното от ходенето бос на съвременния човек е профилактиката и лечението на плоскостъпието.

Кога си струва да се събуем?

Митовете в отговор на този елементарен въпрос са повече от достатъчно. Едни са убедени, че е по-добре е ходенето бос сутрин по прясно окосената травма. За да могат краката да се намокрят от росата. Други смятат, че е по-полезно ходенето на бос по пясъка. Трети само по камъчета.

Да, по българските села постоянно са ходили боси. И от плоскостъпие са страдали единици. Защо? По неравната повърхност мускулният свод на стъпалото се тренира. А при изцяло плоска, напротив, не работи.

И дори специалистите говорят за парадокс – в САЩ, където модата задължава ходенето бос, има огромен брой случаи на плоскостъпие. И в България ситуацията е подобна. Но причината е, че хората все по-рядко ходят пеша.

И още повече боси. И тогава остава само дома. Но ако там има теракот, паркет или балатум и други изкуствени покрития, то тогава резултатът от профилактиката на плоскостъпието е отрицателен.

Съветите за ходенето бос сутрин по мократа от роса трева също може да се отнесе към неполезната идеализация. Възможно е, ако човек е закален, ходенето по росата да не му навреди. Но днес такива сред нас са единици.

А в останалите случаи е достатъчно да си представим средностатистическия гражданин офис служител, който е прекарал работната си седмица неподвижен зад бюрото, а в почивните дни решава непременно да потича из мократа от роса тревата. След това е напълно логично да се наложи да си вземе болничен.

Трева, пясък или камъни?

Лекарите смятат, че ходенето по камъни във всички отношения е по-полезно, отколкото по тревата. При плоско стъпало дори се препоръчва конкретно упражнение. Пълнят се торби с чакъл и камъчета и започват да тъпчат за 10-15 минути.

Как да предпазите детето си от плоски стъпала?

В естествени условия е полезно ходенето по всяка неравна повърхност. Пясък за профилактика на плоско стъпало – също е нелошо покритие. Но камъчетата дават и допълнителен ефект.

На стъпалата на човека са разположени определени точки, които се използват при акунпунктура, при японски лечебен масаж шиацу. Ходенето по чакъл стимулира както при масаж, тези точки, отговарящи за състоянието на много органи и системи на организма.

Пясъкът плътно обвиващ стъпалото, не осигурява такъв ефект. А тревата, колкото и по-изкосена е, толкова повече действа като възглавница, изглаждаща неравностите на релефа. И още нещо – никога не забравяйте за хигиената – Струва ли си например да си сваляте обувките в градските паркове?

Едва ли… Между впрочем любителите да ходят боси не трябва да забравят за профилактиката на гъбичните заболявания и за елементарната хигиена на краката изобщо.
Босоногите процедури се отразяват благоприятно и на гръбнака, но не спомагат за предотвратяването на дискова херния.