Инжекциите ботокс са една от най-популярните процедури за разкрасяване в света. Нито един крем, нито една маска не може да осигури такъв ефект, както е въвеждането на препарат на основата на ботулинов токсин.

Недостатъци все пак има. Основният от тях – „вълшебното” действие рано или късно завършва. Може ли на това да се повлияе на това по някакъв начин?

Ботокс ефект – как да го продължим

Колко време продължава да действа ботокса

При някои жени ефектът на препарата продължава 6 месеца, дори и година, а други трябва да се обръщат към специалист по естетична хирургия на всеки 3 месеца.

От какво зависи и какви са средните стойности

Производителите на ботулиновия токсин уверяват, че видим ефект може да се запази до 3-6 месеца.

Лекарите, предоставящи услугата, при отчитане на своя практически опит, казват, че за норма се смята продължителност на действието от 2 до 6 месеца, като за средна се приема 3-4 месеца.

През 2002 г. FDA одобри използването на препарати за отстраняване на бръчки между веждите. През 2013 г. в списъка с възможности за използване на препарата е добавена и корекция на бръчки около очите.

Ефективност на инжекциите за красота – с какво е свързана

Продължителността на действие на ботокса зависи от много фактори. В медицинската практика действието на препарата е с много по-малка продължителност.

Например, при използване за лечение на мигрена дава резултати в рамките на 2-3 месеца, за разкрасяване ефектът се запазва за 3-4 месеца.

Какво влияе на ефективността на ботулотоксините от тип А?

Количеството на инжектираните единици от препарата – колкото повече, толкова по-дълго се запазва ефектът от преобразяването. Но разликата не е линейна, затова няма смисъл да се плаща повече за по-голямо количество ботокс, за да бъде получен по-продължителен резултат.

Зона на корекция – ако се сравнява ефективността на ботокса в различни области на лицето, то може да се забележи, че инжекциите, приложими за отстраняване на бръчки по челото, запазват ефективността си по-дълго, отколкото тези, които се използват за бръчки на кожата около очите.

Дълбочина на коригираните бръчки – ако са с голяма дълбочина, то под въздействие на препарата няма да се загладят напълно, а ще станат не толкова забележими.

Постигнатият ефект в този случай ще се запази по-дълго.

Скорост на метаболизма – колкото по-висока, толкова по-малко време ще се запази ефектът на ботокса.

Възраст, пол – при по-напреднала възраст препаратите с ботулотоксини демонстрират по-продължително действие, тъй като техният организъм възстановява тонуса и подвижността на мускулите по-дълго.

Ако се сравнява ефективността на работата на ботокса на кожата на жените и мъжете, то при силния пол действието на препарата е с по-кратка продължителност.

Особеност на функционирането на имунитета – срещат се и хора, при които ботоксът не действа изобщо, или ефектът му е незначителен. Такива са индивидуалните особености на организма.

Има и хора, при които организмът бързо разпознава молекулите на препарата като чужди, следователно ги унищожава по-рано и продължителността на действие на препарата е минимална.

Поведение на пациента след процедурата – веднага след процедурата се забранява посещението на сауни, тренировки във фитнеса, в рамките на 3-4 часа главата не трябва да се навежда и да се заема хоризонтално положение.

За да не ви разочарова ефективността на ботокса, се препоръчва масажиране на коригираните зони по техника, препоръчана от лекаря.

Правилните мерки ще способстват за равномерно разпределение на активните вещества в тъканите, което ще позволи постигането на по-бърз видим резултат и ще способства за по-продължителен ефект.

Как да се увеличи ефективността на ботокса

Според изследване от 2017 г. повторното инжектиране на ботокс удължава ефективността на неговото действие в организма. Но има някои особености.

За най-добър резултат подкожните инжекции трябва да се поставят в една и съща зона редовно. Златен стандарт се смята поставянето на инжекции в количество 3 процедури годишно.

Всяка следваща процедура следва да бъде извършена, когато мускулите все още не са успели да се възстановят от предходната интервенция за разкрасяване. В този случай новите инжекции са с по-продължителен ефект.

С времето обаче нефункциониращите мускули отслабват и дори леко се скъсяват, следователно не стягат толкова силно кожата в гънките и бръчките.

Възможна е обратната ситуация. С всяко следващо инжектиране на препарата чувствителността на организма към него се понижава, а способността на мускулите да възстановяват своята подвижност, нараства.

За увеличаване като времетраенето на действието се удължават времевите интервали между процедурите. Поставянето на инжекции следва да е не по-често от веднъж на 9-12 месеца.