Ботулинов токсин е най-силната отрова на Земята. При попадане в организма в предизвиква тежко инфекциозно-токсично заболяване – ботулизъм.

В много малки дози токсинът на ботулизма помага за справяне с определени заболявания и дори за удължаване на младостта.

На негова основа са създадени много лекарства за лечение на тежки заболявания, свързани с увреждане на нервната система.

При какви болести помага ботулиновия токсин 

Токсин на ботулизма и кривогледство  

Микроскопични дози от токсина на ботулизма започват да се прилагат при лечение на офталмологично заболяване като кривогледство.

Същността на лечението се основава на известно свойство на ботулотоксина да отпуска мускулите, предвид нарушението на нервно-мускулното предаване при страбизъм.

В повечето случаи кривогледството се обуславя от спазъм на един от страничните очни мускули – външен или вътрешен.

При патологията отклонението на окото е в посока на засегнатия мускул. В този случай поставянето на инжекции ботулинов токсин предизвиква отпускане, и впоследствие окото заема повече или по-малко естествено положение.

Наред с това била забелязана появата на естетичен страничен ефект – изчезване от страна на инжекцията на малки бръчки – т.нар. „гъши лапи”, които често възникват в ъгълчетата на очите.

Това явление е послужило като тласък за по-нататъшно използване на ботулиновия токсин не само за лечение на кривогледство, но и за отстраняване на мимически бръчки.

Смъртоносната доза ботулинов токсин за човека е само 0,3 микрограма на килограм тегло. За сравнение минималната смъртоносна доза цианкалий е 10 000 микрограма.

Ботулинов токсин против бръчки

Вече повече от 20 години инжекциите ботулинов токсин се използват за разкрасяване. Подобна процедура позволява „изглаждане” на бръчките на лицето и за удължаване на младостта. И не е необходимо да се прибягва до услугите на пластични хирурзи.

Днес има няколко вида препарати, съдържащи ботулинов токсин. По своята същност те са безвредни. С козметични цели токсинът на ботулизма в малки дози се въвежда със спринцовка или канюла в местата, където вследствие на спазъм на мускулите се появяват мимически бръчки.

Ефектът става видим само 1-2 дни след посещението на салона за красота. Пикът се пада на една седмица от момента на инжекцията. Резултатът се запазва от 2 до 3 месеца.

При последващо приложение ефектът е по-продължителен – до 6 месеца. Това се обуславя от факта, че повторното поставяне на инжекцията в един и същ мускул предизвиква лека атрофия и впоследствие понижаване на спазъма.

Противопоказания за провеждане на процедурата са алергични реакции към ботулиновия токсин от група А – основен компонент на препарата.

Не трябва да се забравя, че предозирането с ботокс може да доведе до летален изход.

Днес инжекции с ботулинов токсин амбулаторно могат да се направят на много места и далеч не всички от тях са безопасни.

Към настоящия момент се регистрирани 4 случая на заразяване с токсина на ботулизма от препарат – един човек умира, а 3-ма успяват да се спасят.

В хода на разследването се установява, че за инжекциите се е използвал нелицензиран препарат, а максималната допустима доза била надвишена с почти 3 пъти.

Ботулиновият токсин е идеално оръжие за тероризъм. Само 1 грам от токсина, разпръснат над голям град, може да убие, според изчисления, до 1.5 милиона души.

Хиперактивност на пикочния мехур

Благодарение на микроскопични дози ботулинов токсин се лекуват не само болести, свързани със скелетните мускули, но и заболявания на вътрешните органи.

Така например, опасният токсин се използва при хиперактивност на пикочния мехур. Заболяването, което понякога се нарича и цистит, е 100% женско, и е обусловено от анатомични особености.При мъжете тази патология почти не се среща.

Основен симптом е по-високата честота на позиви за уриниране. Малко след посещение на тоалетна пикочният мехур отново се раздразва, по-точно неговите стени, и отново се формира позив за уриниране.

Инжекциите на токсина на ботулизма непосредствено в лигавицата на пикочния мехур позволяват отстраняване на честите позиви за уриниране и избавят човек от страданията.

Лечение на други заболявания

Най-малко 20 са заболяванията, при които намира приложение ботулиновия токсин.

Инжекциите невротоксин между веждите наред с комплексната терапия могат да се използват за лечение на депресия. Ускоряват процеса на оздравяване и излизане от депресивното състояние.