Съществуват повече от 150 заболявания, съпровождащи се с мускулна дистрофия и предизвикващи разрушаване на мускулните клетки в организма. Те имат най-различни симптоми и често остават незабелязани от човека, особено в ранен стадий.

Топ 5 тревожни признака на дегенеративни изменения в мускулите

1.Болки в мускулите и ставите

Усещането за слабост в мускулите е познато на тези, които се занимават с тежък физически труд, но ако повод за поява на подобни симптоми няма, то следва да се замислим каква може да е причината. 

Ако дори прости и съвсем елементарни действия като ресане, вдигане на предмети от пода и обличане са причина за умора и поява на желание да поседнем и да си починем, то явно има някакъв проблем.

Опасенията могат да се потвърдят от усещане за стегнатост в мускулите, загуба на еластичност и необичайно напрежение.

Всичко това може да е признак на миотония – сериозна болест. Симптомите не са напълно изследвани, правилната диагностика се затруднява от нееднаквите в различните случаи отклонения.

Съществува мнение, че миотоничните явления могат да се усилват при студ, като ограничават движението на и без спазмираните от болестта мускули.

2.Слабост в прасците – тревожен симптом

Това е генетично заболяване, което се наследява от един или от двамата родители, но не се проявява веднага. Човек е възможно да доживее до 20-60 години, без да знае за този си здравословен проблем.

В особената рискова група са бегачите. И всички тези, които са решили да променят своите навици и да започнат да водят здравословен начин на живот.

Когато започне да спортува човек може да припише слабостта в прасците на последствията от физическите упражнения. Но няма да подозира за болестта и началото на лечението ще бъде отложено.

За болестта е характерно бавно прогресиране, и макар да не застрашава живота на човека, то симптомите не трябва да се оставят без внимание.

Особено внимание заслужават детските оплаквания, тъй като една от най-разпространените форми на детска  мускулна дистрофия е тази на Дюшен.

При това заболяване е характерно увеличаване на прасците и се появяват проблеми при ходене.

3.Сколиоза – болест, свързана с мускулна дистрофия

В 10% от случаите нервно-мускулните нарушения са причина за неправилна стойка, изгърбване и сколиоза. Болестта е опасна с това, че в тежки случаи може да доведе до намаляване обема на белите дробове.

Затова е толкова важно на време да се обърне внимание на тревожните признаци, особено когато се отнася за деца.

Изкривяването на гръбнака неизменно се съпровожда с болка – това е един от главните и характерни признаци. Болката се усеща в гърба, раменете и дори в седалищните части.

Асиметрия на ребрата на лопатките също може да сигнализира за сериозен проблем.

4.Проблеми с дишането

На практика всяка форма на прогресиращото заболяване може да засегне мускулите, отговорни за дишането.

В резултат възникват както затруднения с естествения обмен на газове, така и други проблеми, сигнализиращи за влошена функция на бронхите и на белите дробове.

Сред тревожните симптоми могат да се разграничат главоболие, проблеми с концентрацията, понижаване на качеството на съня, нощни кошмари и др.

Заради слабост на гръдните мускули се влошава и протичането на респираторните инфекции.

Човек изпитва затруднения при кашлица, което предизвиква нарушения при отделянето на храчки. Увеличава се риска от развитие на сериозни последствия като простуда и остро респираторно заболяване.

5.Проблеми с говора, дъвченето и преглъщането

Още една генетична патология, известна като болест на Кенеди. Предизвиква дегенерация на моторните неврони в главния и в гръбначния мозък, вследствие на което възникват характерни мускулни спазми.

Не могат да не се забележат подобни признаци, но в медицината не са редки случаите, когато болният приписва всички последствия на стоматологични манипулации, протезиране на зъби.

Впоследствие обаче се установявало прогресиране на тежки симптоми. Здравето на болния постепенно се влошавало, започвал да говори по-неясно.

Мускулите на лицето, челюстта и езика атрофират до толкова, че могат напълно да прекратят своите функции.

Разбира се, всичко това оставя отпечатък в живота на болния. На корекция подлежат не само навиците в храненето, но и други аспекти на ежедневието.

Правилното хранене, яденето на повече плодове и зеленчуци, редовните тренировки и приемането на вани с добавена сода за хляб благотворно влияят на мускулите.