Експерти от Националния здравен институт на САЩ установиха, че жените, които редовно си правят химическо изправяне на косата и се боядисват с перманентна боя за коса, по-често са боледували от рак на млечната жлеза.

Защо подозират боята за коса в провокатор на рак на гърдата

Учени анализирали данни от 46 700 жени, които вземат участие в многогодишно изследване Sister Study.

Участниците в проекта всяка година трябвало да дават отчет за своето здраве.

Учените се интересували дали използват средства за химическо изправяне или перманентни бои за коса на всеки 5-8 седмици, рискът от развитие на рак на млечната жлеза се повишавал до 60%.

За жените с бяла кожа рисковете също нараствали, но не в такива мащаби – само до 8%.

Според данни на здравния институт, в съвременните средства за боядисване на косата се използват повече от 5000 химически вещества, които могат да се окажат канцерогени.

Някои от тях могат да проникнат през скалпа.

Средствата за химическо изправяне също обявени за опасни

Химическото изправяне на косата, ако се прави редовно, също увеличава риска от рак на гърдата с 30%. В повечето средства за тази процедура се съдържа формалдехид.

Не всички експерти са съгласни с обявените заключения на Националния здравния институт на САЩ.

Първо те са направени за жени, при които рискът от рак е повишен изначално, тъй като имат сестра, която страда от тази болест.

Второ, не са посочени конкретни съставки, които повишават вероятността от рак на гърдата. Този въпрос остава отворен и изисква провеждане на допълнителни изследвания.

Заключенията не могат да се ползват като аргумент да се препоръча жените да спрат да се боядисват.

Още повече, че рискът от рак на гърдата се потвърждава само за афроамериканки, отклонението в посока разболяване е най-голямо и достига до 60%.

При европейките опасността от коварното заболяване е в рамките на статистическата грешка.

Изводите на експертите от Националния здравен институт на САЩ са базирани само на едно изследване, не е правен анализ на множество, затова и обявените резултати могат да бъдат определени като едностранчиви.