Медицинските изследвания показват, че в последно време се наблюдава увеличение на случаите на гинекологични заболявания, изискващи хирургична интервенция.

Тревожна е обаче тенденцията, че пациентките подмладяват, тоест много нераждали все още жени имат образувание в матката. Възможна ли е бременност след миомектомия?

Какви са особеностите на износването на дете след отстраняване на миома на матката?

Всяка девойка трябва да е наясно колко важно е всяка година на ежегодни гинекологични прегледи, тъй като помагат за откриване на заболявания на репродуктивната система още в ранните стадии.

Своевременното лечение на миомата позволява не само да не се допусне израждането на видоизменената тъкан в злокачествена, но и превръщането на мечтата на всяка жена да бъде майка в реалност.

Бременност след миомектомия и преди лечение на образуванието

Много жени се вълнуват от въпроса колко време след миомектомията могат да забременеят? И не е ли по-добре изобщо да не лекуват миомата преди раждането на детето?

Специалистите са убедени, че миомата и бременността са нежелано и опасно състояние. А в някои случаи това новообразувание е препятствие за зачеване.

Например, когато се формира в маточната кухина, това пречи на ембриона да се закрепи, а при появата в основата на фалопиевата тръба – сперматозоидите не могат да се срещнат с яйцеклетката.

След миомектомия възникването на усложнения по време на бременността е много по-малко вероятно. Образуванието често предизвиква маточен тонус, нарушавайки маточно-плацентарното кръвоснабдяване.

Плодът по време на растежа и развитието може да усуче кръвоносният съд, снабдяващ възела с кислород, след което възниква възпалителен процес, съпровождащ се със силни болки и изискващ спешна медицинска помощ.

Бременността след миомектомия не поражда опасения как ще се вместят в детеродния орган детето и патологичното образувание, правилно ли ще се формира плацентата, няма ли да се получи тазово предлежание.

Дори опитните гинеколози твърдят, че не могат да отгатнат как ще се развие заболяването след зачеването. Новообразуванията могат както да намалят размерите си, така и рязко да увеличат обема си.

Раждането също се усложнява от множество опасни моменти, защото се осъществява с помощта на цезарово сечение.

Бременност след миомектомия – особености на състоянието

Какво ще се случи, ако забременяване настъпи веднага след миомектомия? На постоперационна консултация лекарите обясняват, че отслабеният организъм може и да не се справи с износването на детето.

Още повече, че на хирургична интервенция е била подложена матката – основният детероден орган. Изисква време, за да заздравеят раните и да се възстанови функцията на репродуктивната система.

Какво пък да правят младите жени след миомектомия, след колко време могат да забременеят? Отговорът на този въпрос зависи от метода на извършване на операцията.

Бременност след миомектомия с хистероскопски и лапароскопски метод

• Хистероскопия – минимално инвазивен метод за борба с туморите. Осъществява се чрез влагалището с помощта на резектоскоп – дълъг тесен прибор, снабден с режещи инструменти.

Ако възлите са повърхностни и се намират на достъпно място, то те се отстраняват механично, а при труден достъп се използва електрохирургичен накрайник. След тази процедура организмът се възстановява в рамките на година.

• Лапароскопия – това отстраняване на новообразованието чрез неголеми разрези в коремната кухина. Чрез тях се нагнетява въглероден диоксид, въвеждат се троакари с инструменти и т.н. От разположението и вида на патологичното образувание зависи колко ще се наложи да се отложи бременността.