25-годишна жителка на Норич Джейд Ягман страда от ограничаващо хранително разстройство. Това е психично заболяване, екстремна форма на повишена избирателност към храната, както се смята и засяга приблизително 3% от населението на планетата.

Само с пици и макарони – защо е опасно такова хранене

Още от 3-годишна Джейд започва да се храни единствено с пици, макарони, чипсове и пилешки хапки, и не яде нищо друго, дори и плодове и зеленчуци.

Когато малката Джейд внезапно започва да се храни твърде избирателно, лекарите, на които родителите водят момиченцето, казват, че ще го израсте и ще започне да яде нормално. Но това така и не се случва. Сега Джейд се храни с това, което определя като безопасна храна.

Обикновено не закусва, на обяд изяжда парче пица Маргарита без домати, само със сирене, а вечер обикновено макарони със сирене, или пилешки хапки с чипс.

Младата жена не яде нищо ниво, което не е опитвала преди

Според Джейд, ако ѝ се сложи чиния с плодове или зеленчуци, може просто да ѝ се пригади. Физически не може да поглъща такава храна. Проблемът не е само в това, че вкусът не ѝ харесва, отвращение у нея предизвиква самата текстура на плодовете и зеленчуците.

Тя е наясно, че тази храни няма да я убият, и е напълно възможно да имат прекрасен вкус, но просто не може да си ги сложи в устата, и още повече да ги погълне.

Младата жена много се притеснява, че липсата на витамини и други важни микроелементи в личния ѝ хранителен режим може да доведе до загуба на зрение, както това се случи 18-годишният Харви, който също страда от подобна форма на ограничително хранително разстройство.

Юношата цял живот се е хранел с чипсове и шоколади, а през октомври 2018 г. ослепява с едното око, тъй като не си набавя с храната достатъчно витамини от група В.

Екстремната форма на избирателно хранене се отразява силно негативно на всички сфери на живота на Джейд.

Постоянно се чувства уморена и много спи, опитвала е когнитивна поведенческа терапия за справяне с проблема, но всичко е безполезно.