Вътрешният часовник на организма управлява не само това кога ни се приспива. А определя как действа имунната система и кога можем да се излекуваме.

Защо времето от денонощието е толкова важно за тялото

И можем да използваме това, за да станем по-здрави. Да погледнем внимателно кожата на предмишницата, да се ощипем за ръката. Може би всичко изглежда и се усеща по същия начин както и преди 12 часа.

Ако си порежем или изгорим обаче ръката, кожата заздравява 2 пъти по-бързо, ако това стане през деня, а не през нощта. И това се отнася не само за кожата.

Ваксината срещу грип е по-добре да се бие сутрин, тъй като организмът образува 4 пъти повече защитни антитела, ако инжекцията се постави в периода от 9 до 11 часа, отколкото ако това се случи 6 часа по-късно.

При предстояща операция на сърцето не е съвсем така: перспективите за оздравяване ще са значително по-добри, отколкото ако легнем на операционната маса след 12 часа на обяд.

Циркадните ритми, управляващи функционирането на клетки и тъкани, наричат ги циркадни ритми, диктуват темповете на възстановяване след инфекции или травми.

По-светло винаги сме по-различни, отколкото по-тъмно

През деня сме физиологично по-различни, отколкото през нощта. От рак до кардиологични заболявания, от артрит до алергии – разбирането как работят тези ритми може да доведе до това, че приемът на лекарства и оперативните интервенции ще се извършват само в определено време.

Същевременно те ще са най-ефективни за този пациент и ще му причинят минимум вреда.

 Циркадната медицина може веднъж завинаги да промени това как се борим за човешкото здраве. В този смисъл е в същата група както и генната терапия, стволовите клетки и изкуствения интелект, тоест една от многообещаващите нови технологии за борба с глобалното бреме на болестите.

Идеята, че физиологията ни се различава час по час съвсем не е нова. Още Хипократ е наблюдавал увеличаване и отслабване на симптомите на болестта в рамките на денонощието.

Кога е пикът на жизнената сила на различните органи

В традиционната китайска медицина се описва пика на жизнената сила на отделните органи в различните часове. На белите дробове – това са часовете от 3 до 5, на сърцето от 11 до 13 часа, на бъбреците между 17 и 19 часа и т.н.

Днешният възобновен интерес към влиянието на вътрешния часовник на организма към болестите и лечението е свързан с нарастващ брой изследвания в тази област.

Тези ритми ни подготвят за ежедневни събития в средата, която ни заобикаля и сами диктуват денонощния цикъл на светлина и тъмнина.

Когато става въпрос за оздравяване, има сериозна причина, поради която през деня то протича по-бързо, отколкото през нощта.

Клетките ни са еволюирали в условия, при които раните заздравяват най-бързо и ефективно във времето, през което те могат да бъдат нанесени. Например, малко е вероятно да се нараним посред нощ, докато спим. А през деня това може да се случи.

Изследванията показват, че фибробластите – клетките, помагащи за възстановяване на увредените тъкани, синтезирайки компоненти на междуклетъчно вещество, през деня мигрират по-бързо към раните.

През деня раните заздравяват 2 пъти по-бързо

И учените наистина установяват, че през деня раните заздравяват два пъти по-бързо, отколкото през нощта. Ако се изгорим през тъмната част на денонощието, то кожата се възстановява много по-бавно, отколкото ако е било през деня.

Имунната система, нейната реакция при заразяване с инфекция, също зависи от биологичните ритми.

На пръв поглед тази зависимост от това по кое време е станало събитието може да изглежда странна. Но може би тази особеност се е развила, заради необходимостта от защита от превъзбуждане на нервната система.

Ако реакцията на възпаление е твърде силна, трябва да успява да я контролира, в противен случай може сериозно да ни навреди.

По време на един от експериментите се установява, че ако мишките се заразят в началото на период на отдих, тъй като са нощни животни, това е рано сутрин, то херпес вирусът се възпроизвежда 10 пъти по-бързо, отколкото при заразяване, което стане в началото на тяхната активна фаза.

Всичко това показва, че причината не е само в промяната на активността на имунната система. Денонощните ритми на инфектираните клетки също влияят на мащаба на заразяване с вируса.