До този извод стига известният британски неврохирург Хенри Марш след 20 години обучение на млади неврохирурзи.

Как британският неврохирург стига до този извод

„Има много лоши лекари – жени, и много добри лекари – мъже” – това е сексистко твърдение,  но предвид, че комуникацията и екипната работа са важна част от медицината, то на жените им се получава по-добре, отколкото на мъжете.

При мъжете има твърде много съперничество, което се подтиква от тестостерона. Във всеки случай опитът на неврохирурга, че средно от жените стават по-добри лекари, отколкото от мъжете.

Преди да излезе в пенсия хирургът работи като водещ неврохирург в болница в Южен Лондон, а през последните 20 години се занимава с обучението на млади неврохирурзи.

Сдобива се със световна известност, като за първи път започва да прави операции на главния мозък под местна упойка и оперираният през цялото време остава в съзнание.

Доктор Марш е автор на 2 книги, посветени на неговия опит като неврохирург. Признава въз основа на неговия опит, че жените срещат много трудности при реализацията си в медицината, тъй като се натъкват на проявления на сексизъм от страна на мъжете колеги.

През последните години ситуацията започва да се подобрява. Самият Марш, когато преди 20 години започва да обучава млади лекари за специалност „неврохирургия”, се е придържал към доста шовинистични възгледи по отношение на своите студентки. Смятал, че от тях няма да станат добри специалисти.

С времето обаче разбира, че е грешал. Днес много от неговите специализанти жени днес са успешни и квалифицирани лекари.

Британският неврохирург изказва своето мнение с оглед неговата специалност – неврохирургията, на която посвещава живота си.

Жените по-добри като педиатри и общопрактикуващи лекари

Жените винаги са се справяли по-добре, поне у нас, като общопрактикуващи лични лекари и педиатри, макар и хирурзите да считат тази специалност по-скоро за несериозна и свързана с много по-малко стрес.

На дамите, сякаш им идва по от сърце да се грижат за малки деца и да ги лекуват, докато мъжете са по-груби, което плаши повечето болни хора.