Екип от инженери, зъболекари и биолози от университета на Пенсилвания не вярват във въображаемия Мистър Пропър. Вместо това учените са разработили истински микроскопски екип от роботи-чистачи.

Нанороботи се грижат за честотата на зъбите ни в бъдеще

Една от роботозираните системи е предназначена за работа на повърхностите, а другата за затворени пространства. Двете много педантично унищожават слоя от лепкави съединения бактерии, заключени в своеобразен матрикс.

С бактериалния слой борбата не е лесна, тъй като лепкавата матрица, която задържа бактериите, осигурява защита от антибактериални агенти. Затова учените подхождат нестандартно към решаването на задачата.

Те използвали наночастици железен оксид с двойна каталитично-магнитна функционалност, която първо, генерира бактерицидни свободни радикали, второ разрушава матрицата от биофилм. И трето, премахва фрагментираният биологичен отпадък с помощта на робот, управляван от магнитно поле.

Последното е особено важно, тъй като непремахнатия напълно биофилм може да израсне отново.

Първата роботизирана система, която се използва за премахване на слой покритие на открита повърхност, използва наночастици от железен оксид в разтвор, управлявани от магнити.

Втората платформа предполага вграждане на наночастици в гел форми – предназначена е за борба с израстването на бактерии в затворени тръби. Тези системи могат да се използват в много сфери – от поддържане на чистота във водопроводи и катетри до почистване на зъбна плака и импланти.

Двата типа системи ефективно убиват бактерии, разрушават защитен матрикс и премахват получен отпадък с висока точност.

Нанороботи – от почистване на катетри и водопроводи до зъби и импланти

След тестване на роботи върху бактериално покритие, растящо на плоска стъклена повърхност или в закрити стъклени епруветки, изследователи пробвали по-значимо клинично приложение. Премахване на биофилма, растящ на човешкия зъб.

Нанароботите демонстрират способност да разлагат и да премахват бактериалния биофилм не само от повърхността на зъба, но и от една от най-трудно достъпните части на зъба – шийката, където обикновено се трупат бактерии. До там е невъзможно да се стигне с обикновени хигиенни инструменти.

Учените твърдят, че дори и ако достъпът до биофилма не е толкова труден, то четката за зъби не е ефективна, тъй като не може да разруши неговия бактериален матрикс.