Въпреки че словосъчетанието бронхообстурктивен синдром е познато далеч не на всички родители, статистиката показва, че е възниквал поне веднъж в живота на всяко дете.

При леко протичане понякога преминава под маската на обикновена простуда и отшумява без специално лечение.

За съжаление, така се случва невинаги и това състояние служи като показание за ежедневна хоспитализация на деца у нас, понякога дори и в реанимационни отделения.

Какво е това бронхообструктивен синдром, как да го заподозрем и какво трябва да знаят родителите за правилата за неговото лечение?

Какво е бронхообструктивен синдром при деца?

Основен механизъм за възникване на бронхооструктивен синдром е свиване на лумена на на най-малките бронхи, тоест на тези, които се намират в дълбоките дихателни пътища.

Най-малки от тях са бронхиолите, които са разположени в близост до алвеолите.

Диаметърът им е много малък и свиването бързо води дихателна недостатъчност у детето.

Основните причини за тяхното свиване са 2 – наличие на възпалителен процес и лигавицата на бронхите и бронхиолите с натрупване на слуз и спазъм на мускулните клетки.

Много често те присъстват едновременно.

Начините за непосредствено откриване, кой от тях има място при детето не съществуват, тъй като нито един прибор за видеоскопия не може да достигне малките бронхи.

Това е причината лечението винаги да е насочено към отстраняване на тези 2 причини, тъй като едната от тях винаги предизвиква другата.

Статистиката твърди, че до 50% от децата на възраст до 3 години поне веднъж са прекарали епизод на бронхиална обструкция.

Ако детето има наследствено предразположение, майката или бащата са с хроничен бронхит, пушат или страдат от бронхиална астма, то този показател нараства до 70%.

Какви заболявания водят до развитие на бронхиална обструкция?

Бронхообструкция – не е окончателна диагноза, а само симптом, който присъства при различни заболявания.

Ако говорим за деца, то най-често причините за обструктивен бронхит или бронхиолит на фона на респираторна вирусна инфекция, или бронхиална астма.

По-редки са вродените аномалии на структурите на бронхите, чужди тела, сърдечни пороци и други.

Най-често води до поява на обструкция на бронхите водят РС-вирусната и аденовирусни инфекции или вирусът на парагрипа.

Започват като банална простуда, но на 2-3-ти ден на болестта родителите забелязват поява на суха кашлица, задух, свистящи хрипове при издишване.

Причината е, че вирусните частици, прониквайки в долните отдели на дихателните пътища водят до образуването на слуз и алергичен спазъм на мускулните стени на бронхите.

Постепенно при правилно лечение спазмът отслабва, храчките започват да намаляват, и детето се оправя.

Много хора смятат, че астмата е болест на възрастните

Но това съвсем не е така.

Към ден днешен лекарите твърдят, че тази диагноза може да бъде поставена и на 3-годишно дете и резултатите от прегледите и изследванията, го потвърждават.

Честите обструктивни бронхити на фона на респираторно заболяване са основната причина за развитие на астма в детска възраст.

Официално тази диагноза може да бъде поставена след 3 пристъпа на бронхиална обструкция в рамките на 1 година.

Как да заподозрем бронхиална обструкция?

Симптомите на това състояние са достатъчно специфични, и когато веднъж ги видим у своето дете, следващият път родителите безпогрешно определят синдрома.

За съжаление, е много вероятно щом бронхиалната обструкция възникне веднъж да се повтори и следващ път.

Някои деца с възрастта я израстват – анатомичният лумен на бронхите се увеличава.

И вирусните инфекции престават да предизвикват силно свиване.