Какво представлява астмата?

Астмата е заболяване, което засяга дихателните пътища на белите дробове (бронхиоли). Астмата се причинява от хроничното възпаление на тези дихателни пътища. Това прави въздушните пътища на болния от астма силно чувствителни спрямо най-различни външни дразнители и алергени.

Когато бронхиоли се възпалят при наличие на произволен брой външни и вътрешни за организма на болния фактори, въздушните пътища в белите дробове се подуват и се изпълват със слуз.

Мускулите около бронхиолите се свиват като това състояние се нарича още и бронхоспазъм, което води до още по-силно стесняване на дихателните пътища. Това свиване прави изключително трудни издишванията.

Тази невъзможност на болния от астма да издиша е сред типичните симптоми на астматичен пристъп.

Тъй като астмата предизвиква обструкция на издишвания въздух, затова тя се нарича обструктивна белодробна болест.

Медицинският термин на това състояние на белите дробове е хронично обструктивно белодробно заболяване или ХОББ, като това е всъщност е група от заболявания, които включват не само астма, но също и хроничен бронхит и емфизем.

Като всяко друго хронично заболяване астмата е състояние, с което болният живее всеки един ден от живота си и е възможно да получавате астматичен пристъп всеки път, когато сте се изложили на някой от вашите „тригери“ – дразнители, алергени. За разлика от другите ХОББ астмата е обратимо заболяване.

Астмата не се лекува, но може да се контролира.

Болните имат всички шансове да контролират астмата си, ако тя бъде диагностицирана рано и лечението е започнало веднага.

С правилното лечение хората с астма имат по-малко на брой и по-леки астматични пристъпи.

Без лечение астматичните пристъпи са много по-чести и тежки, като дори е възможен летален изход.

Добрата новина е, че болните от астма могат да водят напълно нормален живот без ограничения. При лечението на астма, ако болният е под периодично лекарско наблюдение, това ще му позволи да сведе астматичните пристъпи до минимум.

Когато въздушните пътища в белите дробове биват раздразнени или се възпалят, астматичният пристъп се проявява. Астматичният пристъп може да се появи внезапно или да се развива бавно в продължение на няколко дни или на часове. Основните симптоми, които сигнализират астматичния пристъп са:

  • Хрипове;
  • Задух;
  • Стягане в гърдите;
  • Кашлица;
  • Затруднение в говора.

Симптомите могат да се появят по всяко време на денонощието. Ако те обаче се проявят през нощта това със сигурност ще наруши съня ви.

Хриповете са най-честият симптом на астматичен пристъп като те се свързват със звук, който съпътства дишането. Най-често този звук се долавя по време на издишването, но той може да появи и при вдишване. Обаче не всички астматици получават хрипове и не всички хора, които получават хрипове са астматици.

Лечение на астма

Съвременните начини на лечение на астма свеждат до минимум дискомфорта, неудобството и степента на ограничаване на ежедневните ви дейности. Ако болният следва внимателно индивидуалния си план за лечение, трябва да бъде в състояние напълно да избегне посещенията при лекуващия си лекар.

Болният трябва да знае кои са неговите „тригери“ и да се старае да избягва досега с тях.

Ако пуши, то е силно препоръчително постепенно да се откаже от цигарите.

Не трябва да се приемат лекарства против кашлица, тъй като те нямат никакъв ефект при астма, а освен това могат да доведат до нежелани странични ефекти.

Аспиринът и някои нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен не трябва да се приемат, тъй като могат да влошат състоянието на болния и затова преди да се започне техния прием, задължително трябва да се направи консултация с лекуващия лекар.

Не трябва да се използват инхалатори без рецепта, тъй като тяхното действие е прекалено кратко, за да може да облекчи астматичния пристъп.