Председателят на оперативния щаб обяви, че очаква пикът на епидемията от коронавирус у нас около Великден. И според него не следва да се очаква ограничителните мерки да паднат преди Гергьовден.

Удължаване на извънредното положение до Гергьовден – нова прогноза

Това би означавало, че по време на Страстната седмица отново да има заседание на парламента, на което да бъде удължен срока на извънредното положение с още един месец, а също и нова заповед на здравния министър за удължаване на противоепидемичните мерки.

На редовния следобеден брифинг стана ясно, че от изследваните днес проби има 21 положителни, като общо заболелите от началото на епидемията у нас вече са 264.

Разширява се обхвата на болниците, в които има хоспитализирани с коронавирус. В болница „Св.Анна” в София, 2-ма са с положителни проби за COVID-19. Лечебното заведение не приема пациенти до 15:30 часа утре.

В Инфекциозна болница за първи път има регистрират случай на коронавирус, става въпрос за млад мъж на 33 години.

В нови градове има потвърдени случаи на COVID-19 – Кърджали и Хасково, 8 са оздравелите. Две положителни проби са потвърдени и на военнослужещи, и на още един извън, който е в Румъния на мисия и е хоспитализиран в болница в Букурещ.

От оперативния щаб не съобщиха точен брой на направените тестове за коронавирус, но приблизителният техен брой е над 6000.

Изтичане на 14 дни карантина – какво се прави след това

На въпрос какво се прави, когато изтекат 14-те дни карантина, дали съответният карантиниран трябва да се обади на личния лекар, който да си отбележи този факт, от оперативния щаб отговориха, че не е необходимо нещо конкретно.

Тогава въпросното лице с изтекла карантина следва да спазва противоепидемичните мерки, въведени със заповеди на здравния министър.

Регистрираните случаи на са COVID-19 се изолират при всички положения в домовете си, като според оперативния щаб контролът е на изключително високо ниво.

Граждани, които вече са били под карантина и която е изтекла, съобщават, че в рамките на седмица 2 пъти са проверени от личния лекар, дали са на адреса и 3 пъти от полиция.

По повод въпросителните около хоспитализираната с коронавирус в Белодробна болница в София, стана ясно, че е интубирана, но състоянието се е подобрило. В лечебното заведение наистина има приет лекар, но е в качеството му на пациент и не е част от персонала.

Разпространената по-рано информация, че сред персонала на белодробна болница има заразени, не отговаря на истината.

На въпрос за новите декларации, които трябва да се представят всеки ден пред органите на МВР и разходването на много консумативи за тяхното отпечатване, както и за големите опашки по входовете на градовете, от оперативния щаб отговориха, че по-добре така, отколкото военни кервани да изнасят трупове на починали, вследствие на усложнения на COVID-19.

Стана ясно каква е причината за затварянето на 5-та градска болница в София, 4-ма пациенти са потвърдени с коронавирус в 4 отделения, което на практика е прекратило функционирането на лечебното заведение. Така болницата остава под карантина, докато не излязат отрицателни тестове.

Защо оперативният щаб не одобрява бързите тестове – кога са полезни

Правят се тестове на всички засегнати, на целия персонал, правят се различни лечебни процедури, което увеличава значително риска от заразяване. Персонала, контактни лица, първа контактна линия.

Отново бе повдигнат въпросът за бързите тестове, като от оперативния щаб дадоха пример с Испания, където за изразходвани 500 млн. евро за тестове, чиято достоверност е около 30-40%.

Антигенните тестове показват в още повече грешни резултати, но в Румъния е взето решение да се тества цял Букурещ с такива.

Към момента най-достоверният тест, с който се установява наличие на вируси, това е PCR. Не гарантира 100% верни резултати, но са най-сигурните, които към момента съществуват.

Всички държави провеждат разработки в насока създаването на наистина достоверни тестове и в даден момент ще бъде представен такъв. Израелският премиер посочи приблизителен срок от около 2 месеца.

У нас понастоящем има достатъчно PCR тестове – около 10 000 броя са налични, допълниха от оперативния щаб.

Бързите тестове, според председателя на оперативния щаб, ще са полезни в края на пандемията, тогава ще може да се види кой вече има антитела към вируса, а не сега, когато биха създали само паника, каквито случаи и вече имаше.

От оперативния щаб посочиха още, ако тази епидемия беше преди 10 години, досега нямаше да е ясно каква е причината за развитието на атипична пневмония.

Нов протокол за лечение на коронавирус е одобрен в Италия, който е идентичен с този, приет у нас от Асоциацията на инфекционистите.

Прилага се едновременно хининов препарат и антибиотик – азитромицин. Протоколът за лечението на COVID-19 е изпратен до всички болници у нас.

Хининов препарат не се дава на всички, хоспитализирани с коронавирусна инфекция, тъй като препаратът натоварва черния дроб.

Заявка на апарати за изкуствено дишане от Китай

На въпрос как се разпределят даренията, които постъпват, от оперативния щаб заявиха, че по воля на дарителите се поставят за определени болници.

Използват се за закупуване на дезинфектанти и на лични предпазни средства за болничния персонал, тъй като болниците имат сключени рамкови договори, цените по които са фиксирани и могат единствено да се понижават, но не и да се покачват.

Цените обаче на дезинфектанти и лични предпазни средства са по-високи с 3 пъти, което поставя изпълнителните по тези договори в невъзможност да ги доставят. Затова и в повечето болници все още дефицит на такива средства, както и на дезинфектанти.

Даренията се използват и за апаратура. Основният проблем е, че производителите на такава нямат капацитет да произведат толкова големи количества, колкото са заявките.

Очакват се апарати да пристигнат у нас от Китай, тъй като няма европейски производители, които да произвеждат толкова големи количества, затова се разчита и на доставки от Поднебесната империя. Хиляди бройки апарати са заявени от Испания, Италия и от Германия.

Затова и се отказват заявки за апарати на фирми, тъй като производителите изпълняват приоритет заявените от съответните държави.

У нас има кой да работи с тези апарати, поне според това, което се заявява за плащане като дейност от НЗОК. Трябва да има достатъчно специалисти по реанимация и анестезиолози.

Изключена бе възможност да бъдат приети апарати за изкуствено дишане, които нямат сервизно обслужване в България и са без сертификат. Това се отнася и за частните болници, те също нямат право да използват такива апарати.

Усложнения от COVID-19 у нас при млади хора

От оперативния щаб уточниха, че у нас няма случай на усложнения от коронавирусна болест при млади хора.

Не е възможно да се стигне до необходимост от интубиране и при млад човек, но в такъв случай шансът за възстановяване е много по-голям, отколкото при възрастен.

Младите хора могат да издържат на тежка кислородна терапия, докато в напреднала възраст или при рисковите групи, това е много по-трудно.