Когато научите за това средство за коса, е много вероятно да съжалите, че не сте знаели за него по-рано.
Все повече и повече жени разбират, че могат да харчат толкова много пари за козметика.

Затова прибягват до някои доказали своята ефективност с времето трикове.

Знаете ли, че ябълковият оцет може да накара вашата коса да заблести и то без да се налага да абсорбира огромно количество вредни за здравето химически вещества.

Струва стотинки и допълва отлично шампоана и може да се използва вместо изплакване.

Как да използвате?

Добавете 1 супена лъжица ябълков оцет в 2 чаши вода, може и в литър. Изплакнете с този разтвор косата си, след като я измиете с шампоан.

След 10 минути измийте оцетния разтвор с топла или хладка вода. Но за по-добър ефект можете и да не измивате. Косата ви ще стане с лека миризма на оцет, но когато изсъхне тя ще изчезне напълно.

По-добре да не сушите със сешоар или пък да оформяте с маша, тъй като тези средства влошават външния вид на косата.

Но трябва да използвате натурален ябълков оцет, който много добре омекотява водата, облекчава сресването и оформянето на прическата и освен това снема налепът от соли, който може да остане след миенето.

За притежателките на тъмна коса са подходящи отварите от розмарин, които засилват и насищат цвета, към които се добавя оцет.

Ето какви ще са предимствата от редовното изпълнение на тази процедура!

1. Вашата коса ще изглежда здрава и блестяща;
2. Ще забравите за проблема с нацъфтелите краища;
3. Ще измивате всички вредни химически вещества, които се съдържат в шампоана;
4. Косата ви ще стане гладка и „послушна“;
5. Ще стимулирате растежа ѝ;
6. Подобрявате pH-то на косата;

С какво ябълковият оцет е полезен за косата?

• Оцетът от ябълки съдържа витамин Е, С, А, В1, В2, В6, ябълкова, млечна, лимонена киселина, пектин, мед, натрий, флуор, натрий, калий и други микроелементи;

• Витамин А притежава регенериращи и възстановяващи свойства като спомага за възстановяването на капещите и цъфтящите коси;

• Витамин Е е естествен антиоксидант, който препятства косопада, предпазва от неблагоприятните въздействия на околната среда;

• Киселините – ябълкова, млечна, регулират функцията на мастните жлези, действат леко подсушаващо, регулират процентът на отделените мазнини от кожата;

• Витамин С спомага косите ви да станат блестящи, красиви и здрави;

• Ябълковият оцет е и естествен антисептик;

Спомага за справянето с много проблеми и по-подходящ за изплакване на предразположени към омазняване коси или за изцяло мазни такива. Така косата не трябва често да се мие и се подобрява външният ѝ вид.

Но съществува и предположение, че ябълковият оцет изсушава косата, но това не е така, ако съблюдавате пропорциите и не добавяте много оцет във водата.

В резултат косата ви ще бъде блестяща и гладка. При някои резултатите се забелязват още от първия път. Добре е с тази процедура да не се прекалява, като я изпълнявате не повече от веднъж седмично.

Противопоказания

Не следва да използвате обикновен оцет или есенция от оцет, тъй като можете да изгорите скалпа и да изсушите прекалено косата си. Също така, ако имате рани по кожата на главата е по-добре да не правите процедурата, докато те не зараснат.