Новината, че Световната здравна организация ще включи преработеното месо – салами, колбаси, шунка, бекон, в списъка на канцерогенните, тъй като способства за развитието на рак на червата, стана резонансна сред потребителите на социалните мрежи и поради тази причина хаштаговете - #FreeBacon, #Bacongeddon, #JeSuisBacon, стават все по-популярни.

В доклада на агенцията на СЗО по изследване на рака също се посочва, че червеното месо способства за развитие на рак на простатата и на панкреаса. Анализът в социалните мрежи, който бил извършен от голяма новинарска агенция, показва, че болшинството от потребителите на социалните мрежи са недоволни от заявлението на СЗО – количеството на негативните коментари няколко пъти надвишава това на положителните.

Родните специалисти по хранене посочват, че България последствията от тази история поне засега не я касаят, тъй като Европейският орган за безопасност на храните смята, че канцерогенните свойства на месата все още не са доказани.

Още повече, че преди няколко седмици в Lechenie.bg ви запознахме с историята на 116-годишната жителка на щата Алабама, САЩ, която консумира бекон абсолютно всеки ден – за закуска, за обяд и за вечеря, тъй като смята, че с него всичко е много по-вкусно.

Жената се чувства добре, може да се грижи сама за себе си, не е на легло, въпреки че се води най-старата в света към момента.

Вероятно повечето от вас ще си кажат, че тя е само едно изключение от правилото, но ако приемем за верен другия вариант – че начинът на хранене по никакъв начин не влия на продължителността на живота, също няма да сгрешим, тъй като и 2-те възможности се отнасят – 50 към 50%.

Поради бурните протести в социалните мрежи се наложи експертите на СЗО да направят ново изявление, с което да внесат разяснения в направеното предходно изявление, отнасящо се до канцерогенните свойства на месните продукти. И всъщност се оказва, че СЗО не ни призовава да се отказваме от месото.

В доклада, който предизвика възмущение както сред производителите на месо и на месни продукти, така и сред техните потребители, се посочваше, че само 2 резенчета бекон дневно – 50 грама, увеличават риска от развитие на рак с 18%.

Червеното месо също било отнесено от организацията към категорията на вероятно канцерогенните храни, коментират британски медии.

Сега Световната здравна организация уточнява, че изобщо не призовава хората да се отказват от месото и месните продукти, макар и шунката и колбасите да бяха поставени в същата категория, в която е и формалдехидът.

Специалистите от организацията уточняват, че само са се потвърдили препоръките, които бяха публикувани още през 2002-ра година. Още тогава експертите на СЗО съветваха потребителите да съблюдават принципа на умереност при употребата на месо.

В доклада никъде не се посочва преустановяване яденето на месо. В него само е указано, че намаляването на потреблението на месни продукти спомага за намаляване на риска от възникване на рак на правото черво, пояснява представител на СЗО.

В началото на следващата година експертите на СЗО ще проведат още едно изследване по тази тема.

Същевременно анализът на коментарите в социалните мрежи показва, че потребителите не възнамеряват да спират да ядат меса и бекон, а опасността от възникване, поставят под сериозно съмнение.