Учени от Корнелския Университет твърдят, че са открили безопасен и най-вече ефективен способ за сваляне на повече от 10 килограма за не повече от година.
В изследването участвали 17 души, страдащи от наднормено тегло.

Специалистите им предложили частично да ограничат обема на обеда си в продължение на 5 седмици. Резултатите показали, че при прием на 250 килокалории по-малко дневно по време на само едно хранене, доброволците успели да свалят средно 0.5 килограма за 10 дни.

Учените пресметнали, че при спазването на тази диета човек гарантирано може да се избави от 11 и повече килограма чиста мастна тъкан. Специалистите също се надяват, че откритият от тях метод ще помогне на милиони души по целия свят.

Отслабването до голяма степен зависи от количеството приети калории и в по-малко от физическите натоварвания. Макар и с тях да не трябва да се спира. Създаденият метод е много добър, тъй като не принуждава отслабващия напълно да се отказва от обичайна за него храна.

Но все пак е необходим определен контрол и постоянност. Само тогава ще може да се види резултат, посочва ръководителят на изследването Дейвид Левецки.

По-рано през тази година още една група американски диетолози публикуваха резултати от изследвания, според които употребата на 0.5 литра чиста вода половин час преди хранене позволява да се свалят до 5 килограма наднормено тегло само за няколко месеца.

Проблемът с наднорменото тегло, както и средствата за борба с него, стават все по-актуални. Но се оказва, че справянето с него не е толкова лесно.

Особено неблагоприятните перспективи наложиха много държави по света да започнат мащабна борба с наднорменото тегло, тъй като резултатите от повечето проведени изследвания показват, че голяма част от тези, които страдат от затлъстяване не могат сами да отслабнат.

Програмите за понижаване на теглото, в основата на които стои повишаване на физическата активност и намаляване на калоричността на храненията, не потвърдиха своята ефективност и се оказа, че на хората със затлъстяване могат да им помогнат само психолози и хирурзи, отбелязват авторите на настоящото проучване.

Според тях на хората, страдащи от затлъстяване им е изключително трудно да намерят мотивация, за да започнат борба с наднорменото тегло. Така например при мъжете за постигането на тази цел отговаря основният мъжки полов хормон тестостерон.

Но колкото повече са мазнините в организма на мъжа, толкова по-ниски са нивата на този хормон. Получава се затворен кръг, излизането от който е изключително трудно.

През август тази година пък бяха публикувани обнадеждаващи резултати от изследване, в което учени постигнаха изключване на гена на затлъстяването.

Чрез проведените изследвания опитните мишки загубили половината от телесната си маса, без да се намалява количеството храна, която употребяват и без да увеличават физическата си активност.

Ръководителят на изследването посочва, че мишките отслабвали ден и нощ и то без да увеличават двигателната си активност. Постигането на този ефект било възможно благодарение на превключване на метаболизма от режим на натрупване на енергия към нейното изразходване.

Освен при мишки учените успели да постигат изгаряне на мазнини в отделни човешки клетки в лабораторни условия.
Според учените направеното от тях откритие може да стане истински пробив в областта на лечението на затлъстяване, което у нас все повече засяга децата и по-малко възрастните.