Наднорменото тегло е проблем, с който се сблъскват много хора. Не само влияе на начина на живот и ограничава свободата на придвижване, но и предизвиква множество негативни емоции.

Бягане или ходене – какво да изберем за отслабване

Затлъстяването може да стане причина за множество тежки заболявания от хипертония до захарен диабет. Затова е необходимо да се справим с наднормените килограми не само, за да се сдобием с външност на модел.

Най-важното при отслабването е грижата за здравето, много повече от обиколките на талията, на ханша и на бедрата. 

Сред най-разпространените методи за борба с наднорменото тегло са физическите активности – ходене и бягане. Да сравним тези 2 вида двигателна активност, за да определим коя от тях е по-ефективна.

Днес повечето специалисти са на мнение, че най-добри резултати за отслабване дава комплексния подход.

Първо е необходимо намаляване на порциите и балансиране на храненето. От хранителния режим следва да се ограничат или напълно да се изключат празните калории, да се добавят полезни мазнини и сложни въглехидрати, да се яде повече натурална белтъчна храна.

Отслабването също е невъзможно без физическа активност. Достатъчни са продължителни аеробни натоварвания, които помагат за ефективно изгаряне на мазнини.

Не е толкова важно с какво темпо ще е тренировката. Основният фактор, влияещ на резултата, е времето на натоварване. Затова дългото бягане в спокойно темпо е по-ефективно от краткото, но скоростно.

Сравнение на ходене и бягане

За да разберем кой от видовете аеробно натоварване е най-ефективен и безопасен за здравето, е необходимо да сравним популярните видове ходене и бягане.

Показател за продуктивност на тренировката са количеството изгорени калории. Освен това на избора на вида физическа активност влияят лични предпочитания и здравословно състояние на трениращия.

Скандинавско ходене

Този вид кардио представлява ходене със специални щеки. Затова при движение се задейства голяма група мускули – гръб, крака, дупе, ръце и рамене.

Техниката на скандинавското ходене предполага сравнително ниско темпо и щадящо натоварване на коленете. Затова този вид спортна активност може да се практикува от тези, за които бягането е противопоказно.

При усвояване на техниката скандинавско ходене може да се практикува доста дълго – по 2-3 часа дневно. За час тренировка се изгарят средно по 350-400 калории.

За 3-часово занятие, което е напълно достъпно за трениран, могат да се изгорят до 1200 калории.

Джогинг - бягство от инфаркта

Този вид тренировка получава название „бягство от инфаркт” може да спомогне за укрепване на сърцето и за намаляване на теглото. Сутрешното бягане в спокойно темпо често се превръща в полезен навик.

Ако се тренира в парка или в гората, удоволствието е двойно – едновременно грижа за тялото и красиви гледки.

Повече от 2 часа не е препоръчително да се бяга. Един от недостатъците на джогинга се смята ограниченото количество калории, които се изгарят, средно 400-500.

Освен това бягането, при тегло значително над нормите, е опасно за ставите и за гръбначния стълб. Най-добре е в такъв случай тренировките да започнат с ходене, а когато теглото се понижи, тогава се включва и бягането.

Бързо бягане

Тази разновидност на натоварването, благодарение на своята интензивност, помага за разходване на повече калории, отколкото при бавно темпо. Но за да се отключи процеса на изгаряне на мазнини, е необходимо да се бяга не по-малко от 30-40 минути.

Бързото бягане в чист вид не е подходящо за отслабване. То ще има смисъл само с натоварвания с по-малка интензивност – например, при интервална тренировка.

Тренировка най-подходяща за отслабване – как да изберем

При анализ на предимствата и недостатъците на основни видове натоварване може да се направи следният извод.

Най-голяма ефективност за отслабване притежава скандинавско ходене. При този вид тренировки е най-малка травматичност, и е подходящ за хора на всяка възраст и ниво на подготовка. Може да се ходи толкова дълго колкото позволяват здравословното състояние и издръжливостта.

Когато се цели отслабване, най-подходящата активност е умерената. Ако теглото е много над нормата, тогава е добре да се започне с ходене, разходки – по 30-40 минути дневно.