Скорбут от морски животни – това е инфекциозно заболяване, което е с бактериална природа.

От клинична гледна точка тази инфекция се характеризира с развитие на възпалителен процес в областта на ставите и тъканите, които ги заобикалят, както и пръстите на ръцете.

Този патологичен процес най-често възниква сред служителите в сферата на морския риболов. 

В преобладаващия брой случаи тази патология е с доброкачествено протичане и рядко води до усложнения.

Скорбут от морски животни - какви бактерии го предизвикват

Сериозните последствия при тази специфична форма на скорбут са рядкост, но не трябва да се изключват напълно.

Сред възможните последствия са остеоартроза и анкилоза, които стават причина за деформация.

Освен това съществува вероятност от вторично бактериално инфектиране с формиране на гноен артрит или на панартрит, остеомиелит и дори на сепсис.

Най-често с тази болест се сблъскват мъжете в трудоспособна възраст, но няма точни до колко е разпространено това заболяване сред населението.

Тази инфекция е с бактериална природа, предизвиква се от грамположителни диплококи, които проникват в меките тъкани при разфасоване на трупове на морски животни.

В този случай задължително е наличието на „входни врати” на кожата, които е възможно да бъдат рани, драскотини и т.н.

Провокаторът, който предизвиква тази специфична форма на скорбут, обитава вътрешните органи на морски зайци и тюлени. При самите животни обаче инфекциозен процес не се развива.

В основата рискова група са хората, които се занимават с улов на морски животни и постоянно контактуват с потенциални източници на бактерията провокатор на болестта, като не спазват техника за безопасност.

Още един предразполагащ фактор са понижените нива на имунна защита, обусловено от тежки соматични заболявания, вредни навици и т.н.

Как се развива скорбут от морски животни

Механизмът на развитие на тази инфекция е много добре проучен. Патогенът прониква в меките тъкани на пръстите на ръцете и предизвиква възпалителен процес в областта на ставите.

Наблюдава се образуване на възпалителни инфилтрати с разпространение впоследствие не само към стави, но и към тъкани, които го заобикалят. Чрез образуващия се от бактериите екзотоксин постепенно се разрушават хрущялните структури.

Всичко това води до нарушаване на функционалната активност на ставата.

Симптоми, възникващи при скорбут от морски обитатели

От момента на проникване на патогена преди поява на първите симптоми е възможно да изминат от 2 до 12 денонощия.

Най-ранно клинично проявление е слабата болезненост в мястото на проникване бактерията. След 1 или 2 дни болковият синдром се разпространява към самата става.

Присъединяват се симптоми като подуване и посиняване на засегнатата област. Вследствие на отока се понижава подвижността на ставата.

Паралелно се наблюдава още по-голямо усилване на болката, която придобива пулсиращ характер. При палпация може да се установи, че кожата в проекцията на ставата е леко подута.

Отокът често се разпространява към целия пръст или дори към цялата ръка. Нарушава се кожната чувствителност.

След 14 дни всички симптоми започват да стихват постепенно. Но за тяхното пълно изчезване обикновено отиват от 2 до 3 месеца.

При преминаване на възпалението в хронична форма периодично се наблюдават обостряния, които могат да бъдат предизвикани от преохлаждане, физическо натоварване и т.н.

Диагностика и лечение на болестта

Поставянето на диагнозата започва с оглед на засегнатата област. Най-достоверен инструментален метод е рентгенография.

От лабораторните изследвания най-често се назначава пълна кръвна картина, от която се установява присъствие на признаци на възпаление.

Лечението при тази инфекция се състои от антибактериални препарати, предимно от тетрациклиновата група, а също и от хирургична интервенция.

За облекчаване на болковия синдром са показни нестероидни противовъзпалителни средства.

В някои случаи се пребягва до помощта на противодиплококов серум, който спомага за потискане на силна възпалителна реакция.

Как да се предпазим от инфекцията

За профилактика на скорбут от морски животни следва ръцете да са защитени от ръкавици при разфасоване на трупове на морски животни, правилно да се обработват рани и драскотини след контакт с морски животни.