Лайката е растение, което се среща в много части на Европа, има дълга история на използване като терапевтично средство, която датира от римско време.

То е добре познато със свойствата си да помага при релаксацията, за намаляване на напрежението и за осигуряването на добър нощен сън. Дори днес препарати от лайка се използват в много тонизиращи напитки и чайове.

Жените от много отдавна използват тинктурите и отварите на лайката за изсветляване на косата и като тонизиращо средство за кожата, за да запазят нейната гладкост и мекота.

Отварата от това растение се използва в продължение на много векове като тонизиращо средство за успокояване на стомашни разстройства и за подобряване на храносмилането като цяло.

Притежавайки тези свойства, не е изненадващо, че лайката е привлякла вниманието на съвременната наука, която да проучи по-добре нейните свойства.

Неотдавнашно изследване било проведено в Гърция, което не е изненадващо като се има предвид, че в южната ни съседка чаят от лайка е изключително популярна напитка и се употребява в много по-големи количества в сравнение с останалите страни от Европа и САЩ.

Учените обърнали внимание, че съществува голяма разлика между количеството на заболяванията на щитовидната жлеза в Гърция и САЩ. В Гърция приблизително на 1.6 души на всеки 100 хиляди се поставя диагнозата карцином на щитовидната жлеза.

А в САЩ този показател е много по-висок и достига 13.2 случая на всеки 100 хиляди души. За другите европейски страни тази стойност е по-ниска, отколкото в САЩ, но доста по-висока, отколкото в Гърция и достига 5.2 случая.

С други думи заболеваемостта от рак на щитовидната жлеза в южната ни съседка е значително по-ниска отколкото в другите страни.

Когато забелязали този факт, учените започнали да анализират получените данни по-задълбочено и установили, че вероятно съществува връзка между ниското ниво на заболеваемостта и високото ниво на потребление на чай от лайка.

Те стигнали до заключението, че тези, които употребявали 2-7 чашки чай от лайка седмично имали със 70 % по-малка вероятност от развитие на рак на щитовидната жлеза, а ако този навик да се пие чай от лайка продължавал 30 и повече години, то рискът от развитие на това заболяване се понижавал с 80%.

Много изследователи смятат, че причината, поради която употребата на чай от лайка понижава риска от развитие на рак на щитовидната жлеза се дължи на това, че лайката е богата на биологично активните съединения, наречени флавоноиди.

Най-добре проучен от тях е апигенинът, който се съдържа в големи количества в лайката. В някои по-ранни изследвания било установено, че апигенинът притежава свойството да забавя растежа на туморите и спира растежа на някои видове ракови клетки.

Както предполагат учените, апигенинът влияе на кръвоносните съдове, осигуряващи хранителни вещества на тумора като ги компресира и по този начин подхранването на злокачественото образувание до известна степен се преустановява. Така растежът му съществено се забавя и след известно време спира.

Резултатите от това изследване са доста показателни и за нас българите, тъй като заболяванията на щитовидната жлеза у нас са доста разпространени, някои лекари смятат, че това се дължи на аварията на Чернобилската авария и затова е добре по-често да употребяваме чай от лайка с цел профилактиране на тези патологии.