Ветеринарният лекар от Хасково д-р Еленски е бил ухапан от една от най-отровните змии черна мамба, това се е случило миналата седмица.

Станало е, когато е почиствал аквариума, в който отглежда опасната змия. Изглежда влечугото се е почувствало застрашено и затова го е нападнало.

Без противоотрова, опасните усложнения идват след 30 минути

Отровата за змията е изключително силна, отделя се в голямо количество, което е достатъчно да причини за смъртта на човек за около 30 минути.

Това става чрез съсирващия ефект, количеството отрова, което се отделя при ухапване е достатъчно, за да доведе до сериозно сгъстяване на кръвта, което задръства кръвоносните съдове и може да се стигне до инфаркт или до инсулт.

За щастие, на ветеринарния лекар бързо е оказана медицинска помощ, но състоянието му все още е тежко, настанен е в интензивно отделение.

Последствията от ухапването върху здравословното състояние може да се усещат с месеци, възстановяването обикновено продължава доста дълго.

Каква ще е съдбата на влечугото, ако докторът не може

Ветеринарният лекар има повече от 20 години опит в отглеждането на едни от най-опасните змии в света, организира изложби из цялата страна. Обикновено не остават дългосрочни неблагоприятни последствия за здравето след подобно ухапване.

Не е ясно какво ще стане с влечугото, дали докторът има помощник, който да може да се грижи за него, тъй като както става ясно и от неприятната ситуация, дори и най-опасният гледач на змии, не е застрахован от опасно и почти смъртоносно ухапване.

Възможно е то да бъде предоставено на зоопарка в Хасково за отглеждане, стига до има условия и гледачи, които могат да се справят с изискванията на подобен тип отровни змии.

Ветеринарният лекар наистина е имал късмет, като реакцията е навременна, може би, защото познава ефекта от отровата върху човешкия организъм и затова е позвънил незабавно на 112, още преди да му прилошее.

Ако ухапването беше станало случайно и змията беше „клъвнала” човек, който не е запознат, то по-скоро би се стигнало до изпадане в паника и летален изход.