Червената боровинката е многогодишен, нисък, вечнозелен храст, достигащ височина от 10 до 20 сантиметра, с малки и лъскави листа. Цветовете му наподобяват камбанки с дължина до 5 мм.

Растението цъфти през май, началото на юни. Плодовете на червената боровинка са с малки размери и са с характерен сладко-кисел вкус.

Червената боровинка се явява див горски плод. Среща се в тундрата, а също и в гористите райони в умерения климатичен пояс.
Масово плантации с червена боровинка се появяват през 60-те години на 20-ти век в държави като САЩ, Русия, Германия, Финландия, Холандия, Беларус и Полша.

Благодарение на високата степен на механизация добивите от тези плантации са 20-30 пъти по-високи в сравнение с естественото отглеждане.

Хранителна стойност на 100 грама червена боровинка

• Белтъчини – 0.7 грама;
• Мазнини – 0.5 грама;
• Въглехидрати – 8.2 грама;
• Минерален състав – 0.2 грама;
• Вода – 86 грама;
• Калоричност – 46 килокалории;

Тъй като в 100 грама червени боровинки се съдържат общо 46 килокалории, консумацията им може и да не се ограничава, ако човек се придържа към диета, чиято цел е понижаване на телесното тегло.

А хората, страдащи от затлъстяване също не трябва да се боят от това, че яденето на червени боровинки допълнително би могло да влоши състоянието им.

Полезни свойства

Тези плодове съдържат полезни органични киселини /лимонена, салицилова, ябълкова и др./, пектин, каротин, дъбилни вещества, витамини А, С, Е. В червените боровинки захарите са до 10-15% /глюкоза, фруктоза, захароза /, а също и калий, калций, магнезий, манган, желязо и фосфор.

Благодарение на голямото количество бензоена киселина, тези плодове могат да се съхраняват много дълго и притежават консервиращи свойства.

В листата на червените боровинки се съдържат дъбилни вещества, арбутин, хидрохинон, танини и карбоксилни киселини. Също е установено наличието на галова, хининова, винена и аскорбинова киселина.

В състава на семената на червените боровинки са установени мастните карбоксилни киселини – линолова и линоленова.
Вечнозеленият храст на червената боровинка е ценно целебно растение, като лечебни свойства притежават основно листата.

В народната медицина тези плодове са известни като тонизиращо, заздравяващо рани и понижаващо телесната температура средство. А също така са изключително полезни при скорбут, авитаминоза, дизентерия и дори действат противоглистно.

Отварата от листата и плодовете на този вечнозелен храст като се смеси с жълт кантарион е много подходяща при енуреза, позната повече с наименованието напикаване, а когато се добавят и къпини лекува и петнист тиф. Течният екстракт е успокоително и диуретик.

Отварата само от листата на червената боровинка се прилага при захарен диабет, ревматизъм, заболявания на бъбреците, подагра и способстват за разтварянето и отстраняването на бъбречни камъни.

Чаят от червена боровинка възстановява силите и облекчава умората. Боровинковите плодове се използват при туберкулоза, катар на стомаха, бъбречно-каменна болест и като витаминно и противоглистно средство.

Сокът от червени боровинки обостря зрението и е много полезен при невроза и анемия.

Боровинковите плодове са с противоязвено действие, намаляват кръвните нива на холестерола, подобряват функцията на храносмилателната система и понижават кръвното налягане.

Противопоказания

Червената боровинка притежава едно изключително вредно свойство да абсорбира най-голямото количество радиоактивни вещества в сравнение с останалите растения. А това представлява много голяма опасност за организма.

Затова е необходимо да се подбират и да се консумират тези плодове, които са събирани възможно най-далече от натоварени магистрали, сметища и заводи.